Jól vannak az ételmérgezéssel kórházba vitt gyerekek

2012.06.27. 19:45

Már csak két gyereket tartanak bent megfigyelésen a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának a fertőzőosztályán azok közül a gyermekek közül, akik a múlt héten kerültek kórházban szalmonellafertőzés miatt. A megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv 38 olyan gyerekről tud, akinél a fertőzés klinikai tüneteit tapasztalták, miután ettek egy domaszéki konyha által készített ételből.

Szegeden hétfőn ilyen megbetegedés miatt hét gyereket láttak el, újabb beteget azóta nem kezeltek. Senkinek nem volt súlyos az állapota. A korábbi közlés szerint szegedi nyelvi táboros és magánbölcsődés gyerekek betegedtek meg a múlt héten, mindegyiküknél szalmonellafertőzés tüneteit tapasztalták, azaz magas lázat, hányást, hasmenést.

A hatóságok egy múlt pénteki szülői bejelentés alapján vizsgálták azt a domaszéki konyhát, ahonnan a megbetegedést okozó ételek származtak. A szakemberek nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot: a hűtőtárolás megfelelő volt, az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok gyárilag csomagoltak és jelöltek voltak, származásukat számlákkal és szállítólevelekkel igazolták, a dolgozók pedig érvényes egészségügyi könyvvel rendelkeztek.

Az étlapok vizsgálata után a szakemberek megkezdték a konyhán talált sertéshús és tojás útjának követését, származásukat igazoló dokumentumok vizsgálatát. Az ételfertőzés okozója gyanújuk szerint a június 18-án készült párizsi sertésszelet lehetett, de az akkor használt alapanyagból már nem tudtak mintát venni. A húst és a tojást beszállító cégnél is ellenőrzést fognak tartani, ezenkívül szigorított fertőtlenítésre kötelezték az üzemeltetőt.