Bombaüzlet szántót bérelni

2012.06.28. 07:46
Sorra derül ki Fidesz-közeli politikusrokonokról, hogy többhektáros termőföldekhez jutottak a kimondottan családi gazdálkodóknak meghirdetett földbérleti pályázatokon. Legutóbb egy fideszes országgyűlési képviselő rokkantnyugdíjas apja és egy Veszprém megyei kormánymegbízott felesége nyert. Győrffy Balázs szerint nyílt támadás érte, míg Takácsné Légrádi Edina azt mondja, nem vette el a 31 hektáros földterületet a helyiektől, mivel arra nem is pályázott senki más. Van, aki inkább lemond a haszonbérleti jogról.

Farkasgyepűn évi 434 ezer forintért bérelhet egy 31 hektáros szántót a Veszprém megyei kormányhivatal kabinetfőnöke, Takács Szabolcs felesége. A Blikk hétfőn számolt be arról, hogy Takácsné Légrádi Edina a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Veszprém megyei pályázatának köszönhetően 20 évre nyerte el a szántó haszonbérleti jogát.

A történet azért érdekes, mert a területalapú támogatás összege több mint háromszor nagyobb, mint amennyit a Takácsnénak évente fizetnie kell a szántórét. Ráadásul idén tovább nőtt a területalapú támogatások összege: 2012-ben a tavalyi 198 euróval (58 ezer forint) szemben 214 euró (63 ezer forint) a támogatás hektáronként. Számszerűsítve ez annyit jelent, hogy míg évente 434 ezer forintba került Takácsnénak a 31 hektáros szántó bérleti díja, addig a területalapú támogatással évente 1, 95 millió forintot kap, azaz ha levonjuk az éves bérleti díjat, így is marad 1, 51 millió forint haszna.


View Larger Map

Ahhoz viszont, hogy valaki megkapja a támogatást, csak a jogszerű földhasználat igazolása esetén jár, azaz a földet művelni kell. Annak ellenére, hogy Takácsné mezőgazdasági iskolába járt, földdel később soha sem foglalkozott, ahogy a férje, Bakonyjákó volt polgármestere sem – mondta el a Blikknek Orbán Imre, a Veszprém megyei földvédő bizottság egyik vezetője, aki szerint elfogadhatatlan, ha egy politikus a politikai tőkéjét, információs rendszerét felhasználva, mások kárára saját családtagjait juttatja előnyökhöz.

Nem volt más pályázó

Takácsné Légrádi Edina a lap értesüléseire szerdán közleményben reagált. Mint írta, több mint egy évtizede szerzett agrármérnöki diplomát, és már eddig is néhány hektáron gazdálkodott, jelenleg Farkasgyepűn saját tulajdonú szántóterülete van. "A vidék megtartó erejére, a föld eltartó képességére alapozva hozzátartozóimmal egy családi gazdaságot szeretnék kialakítani. Minden alapot nélkülöző méltatlan politikai támadásnak tették ki családomat, melyet ezúton visszautasítok, és jogi lépéseket is teszek emiatt"  – írta.

Takácsné a közleményben kitér arra is, hogy a pályázatot az NFA nyilvános kiírására nyújtotta be, amely nem tartalmazott összeférhetetlenségi szabályokat, így a kiírás bárki számára egyformán elérhető volt, azaz a földterületet más helyben lakó családi gazdálkodó elől nem vette el, ugyanis az érintett területre nem volt helyben lakó pályázó. "Szakmai képességem, a földművelés iránti elkötelezettségem alapján jó pályázatot készítettem, melyet a döntéshozó is így értékelt"  – tette hozzá.

Alaptalan vádak, visszaadott földek

A Blikk információi szerint Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője ugyancsak Farkasgyepűn nyert el egy 30 hektáros szántó haszonbérleti jogát. Szentgyörgyvölgyi Péter azonban Rogán Antal kérésére lemondott a földterületről. A pályázati hirdetmény szerint Szentgyörgyvölgyi bakonybéli lakosként nyerte a földbirtokot, noha Budapesten él.

Múlt héten pedig Szedlák Attila fideszes országgyűlési képviselő és polgármesterről derült ki, hogy felesége nyerte meg egy balatonvilágosi 34 hektáros szántó használati jogát ugyancsak 20 évre, hektáronként évente 37 ezer forintért. A házaspár nem Balatonvilágoson, hanem több településsel arrébb, Litéren lakik, ráadásul Szedlák Bernadett gyógypedagógusként dolgozik, semmiféle gazdálkodói tapasztalata nincs.

Az eset után a politikai támadásra hivatkozva Szedlák Attila felesége ugyancsak lemondott a földbirtokról. "A pályázatomat jóhiszemű és tisztességes szándékkal, földművelés és állattartás céljából nyújtottam be. Látva azonban, hogy mindenféle politikai támadás éri a családomat, lemondok az említett szántó haszonbérleti jogáról" – mondta Szedlák Bernadett.

Szerda este Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének honlapján hozta nyilvánosságra édesapja földbérleti pályázatát, azután, hogy a Blikk azt írta, rokkantnyugdíjas édesapja 10 hektár föld bérletéhez jutott a földalap egyik pályázatán. Győrffy Balázs mint írta, édesapja 1993 óta őstermelő, jelenleg is sertéstenyésztéssel foglalkozik. Igaz, hogy 1990-ben rokkantnyugdíjas lett, "hisz nyilvánvalóvá vált súlyos szembetegsége, ami sajnos előre vetítette, hogy látását folyamatosan el fogja veszíteni, ezért a sajtó vadászbalesetről szóló beszámolói is alaptalanok" – állítja.

A politikus szerint nyílt támadás érte, ezért védekezésül hozta nyilvánosságra a benyújtott, és később pozitívan elbírált pályázatot. Szerinte ebből hozzáértő ember meg tudja állapítani, hogy kellett-e politikai támogatás a bérlet elnyeréséhez. A pályázat szakmai színvonala ezt cáfolja, és a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban vállalja a politikai, jogi és erkölcsi következményeket.