A börzsönyi szeder tarthatja jól a medvét

2012.06.29. 10:56 Módosítva: 2012.06.29. 12:04

Szerdán bejárta Kemence környékét a Börzsönyben kószáló medve keresésére indult nyolcfős szakértői csapat, de nem akadtak az állat nyomára. A csapat egyik tagja, Kuli Bálint, a Veresegyházi Medvepark igazgatója elmondta: elsősorban az ott élő lakosságot kérdezgették, nagyon sok emberrel beszéltek, de a lakók "semmiféle medvemozgásról nem tudtak".

A csapat járt a környékbeli erdőkben is, látták, hogy tele van olyan takarmánynak nevezhető növénnyel, szederrel, málnával, "ami a medvének igen nagy kedvence". A medve tehát, ha tényleg erre jár, jól élhet a Börzsönyben. Hogy a szakértői csapat és a lakók nem találkoztak vele, attól még mindig ott lehet, lévén óriási területről van szó. "Tíz-húsz-harminc kilométer nem nagy távolság egy medvének, valóban könnyen átjöhet" - mondta a medvepark igazgatója.

Ez a medve ráadásul éppen a megfelelő korban van a kószáláshoz. A szlovák vadászok, akik találkoztak vele, azt mesélték, hogy két-három éves lehet. Ez pont az a kor, amikor leválik a mamától, és elkezdi keresni a saját területét, magyarázta a szakértő. A medvék életkorát nagyság alapján nem igazán lehet megbecsülni, de van egy másik támpont, és valószínűleg erre alapoztak a szlovák vadászok. A medvéknek egy éves koruktól két-három éves korukig van egy bojtjuk a lapocka felső részén, a vállízületnél, a nyak kezdeténél.

Kuli Bálint szerint a legvalószínűbb, hogy a medve az Ipolynál vagy a környékbeli halastavak egyikénél lehet, mert "a víz igen nagy úr", a medvének vízhez kell jutnia. Félni a szakértő szerint nem kell a tapasztalatlan medvétől, ha találkozna is egy emberrel, az ellenkező irányba indulna.  Esetleg a kertekbe beszökhet, kutyát, kecskét, birkát esetleg zsákmányul ejthet. A csirkéket viszont nem kell félteni, a medve nem eszik csirkét, tette hozzá. Többek közt azért nem eszik csirkét a medve, mert nem boldogulna a tollával. Egyébként pedig a medve, ha teheti, ha a tápláléka 90 százalékát növényekből szerzi.

A szakértői csapat egyelőre nem indul újabb keresőakcióra. Ugyanakkor, ha hívják őket, szívesen mennek megint. "Ha úgy érzik, hogy szükségünk van rá, megyünk, szóljanak" - mondta a medvepark igazgatója. Ha a medvét ők fognák meg, akkor a hatóságokkal egyeztetve visszavinnék  az őshonos hazájába.