Kié a legforróbb lakás és munkahely?

2012.07.04. 12:40 Módosítva: 2012.07.04. 13:56
Az sem kizárt, hogy Ön a legelviselhetetlenebb magyar lakásban lakik, esetleg a legpokolibb munkahelyen dolgozik. Csak annyi a dolga, hogy fotózzon le egy hőmérőt, írjon egy mailt, és máris magyar bajnok lehet!

A klipekben mindig úgy van, hogy ha valaki nagyon elkezd izzadni, azt 5–30 másodpercen belül megdugják. A való élet sajnos nem ilyen vidám, az átlagos izzadást még több izzadás követi, főleg 35 fok felett. Akinek nincs légkondija, az orrfújás és torokköszörülés helyett mostanában főleg ezzel tölti az idejét. De kinek a legrosszabb?

A szerkesztőségen belül egy ideig Prigyeni kolléga vezetett, aki zuglói, északnyugati fekvésű, tetőráépítéses saroklakásának nappalijában 33,4 fokot mért, amiről ráadásul fotót is csinált, íme:

Ha ez számít, „a tető zsindely, és állítólag van szigetelés a gipszkarton mögött”.

DSC01154

Aztán jött Amerika, aki a kilencedik emeleti óbudai panel saroklakásával eleve favoritnak számított, és be is váltotta a reményeinket. Szerda délelőtt tízkor 34 fokot mért a nappalijában. Érdekes megfigyelés, hogy az extrém hőmérséklet nála a napon belül nagyjából egyenletes, vagyis délben és kora délután se érez melegebbet, mint késő délelőtt.

hom2

Ehhez képest hűtőháznak hat Zimre kolléganő 33 fokos pomázi tetőtere, ami egy nyolcvanas években épült ház tetején található, palával fedve, és három égtáj felől is besüt a nap.

Fénykép0990

De tényleg, melyik az igazán durva hőcsapda: a panel, az új építésű társasház, a silány tetőtér, a 150 éves bérpalota vagy a porladozó vályogház? Ez csak úgy derülhet ki, ha Ön lefotózza a hőmérőjét és pár sor kíséretében elküldi a képet az ugyelet kukac mail.index.hu címre, IZZADOK subjecttel. Azt mindenképpen írja le, hogy milyen jellegű lakásban lakik, hányadikon. Ha van kedve, azt is megírhatja, hogyan védekezik a hőguta ellen!

Van keményebb!

Rosszul hangzik a meleg lakás, de hőkamrában dolgozni igazából még rosszabb, mert onnan még le sem lehet lépni, akkor sem, ha a helyzet kibírhatatlanra fordul. A műfaj csúcsa a tüzes iroda, mert egy acélgyárban legalább számol az ember az izzadással, míg az íróasztal mellett sokkal kevésbé. Legendák szólnak arról, hogy az egykori Pest Megyei Bíróság, ma már Budapest Környéki Törvényszék Thököly úti üvegépületében, a fenti emeleteken tavaly nyáron mértek már 50 fokot is. Ismert izzasztókamra az Országos Széchenyi Könyvtár várbéli épületében a magyar nemzeti bibliografiai osztály, ahol nincs semmiféle hűtés, a nap egész nap süti, így a becsült hőmérséklet 35–40 fok.

De az Emberi Erőforrások Minisztériumának 5. és 6. emeletén se csupa hógolyózás az élet, itt tudomásunk szerint tavaly 34 fokot mértek az egyik irodában.

Kedves izzadó bérrabszolgák, főnökök és tulajdonosok! A Legmelegebb Versenyt ezennel a Legforróbb Iroda és a Legforróbb Munkahely kategóriában is meghirdetjük. Utóbbiba értelemszerűen bármi beletartozik, ami nem íróasztalokkal zsúfolt szoba, legyen az bolt, vendéglátóhely, vaskohó, templom vagy kutyakozmetika. A feladat ugyanaz, fotózzanak le egy hőmérőt és írják meg mellé a részleteket!

Ja, és ezúttal még nyeremény is van, méghozzá tematikus ajándék, Inkei Bence álfiatal magyar író és popsztár első könyve, a Mirelit. Ezt kapja a három kategória győztese, hajrá!

Update 1: Most érkezett ez a bizonyító erejű, friss és forró felvétel az Emberi Erőforrások Minisztériumából, egy ismerőstől, ahol hajszál híján megvan az irodai 33 fok:

nyár

Update 2: A Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozók segítségét kérnénk pár fotó és sor - nem sör! - erejéig. A következő levelet kaptuk ugyanis:

"(...) a legrosszabb a 4-5. emelet, ahonnan konkrétan 3kor mindenkit hazaküldenek, mert elviselhetetlen a meleg. Van a minisztérium épületének közepén egy üvegtetős rész, na ott az igazi a szauna. Az ottani irodák ablakai vagy a folyosóra vagy erre a zárt részre néznek, nulla levegő, csak MELEG. Már márciusban is 30 fok körül volt ott."