Telibe kapta a fővárost a vihar

2012.07.05. 18:11 Módosítva: 2012.07.05. 22:29

A heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron megye egészére és Veszprém megye több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután. A Dunántúl északi részén, a Balaton térségében, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye több térségében és Nógrád megye teljes területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Sok helyen felhőszakadások vannak és voltak, ezért a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek. A Velencei-tavat este nyolc óra körül érte el a vihar, és elmosta az EFOTT mai programját.

Az Időkép híradása szerint délután Bőnynél jégeső is esett, de a viharok csak lokálisan tomboltak.

Budapest

Este hat óra körül már Budapestnél is alakultak a felhők, kilenc órakor már rendkívül erős szél tombolt a főváros nagy részén. Az Időkép intenzív cellákat érzékel Budapest déli peremén, a zivatarok északnyugat felé mozognak, jég is esik. Budapest felett folyamatosan pattannak ki a cellák, telibe kapja a fővárost a vihar.

Kocsira dőlt fa a XII. kerületi Tartsay Vilmos utcában
Kocsira dőlt fa a XII. kerületi Tartsay Vilmos utcában
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Olvasónk szerint a vihar előtt pár perccel az összes budapesti hídon lekapcsolták a díszkivilágítást, és azt a hírt kaptuk, hogy néhány utcában megszüntették a közvilágítást, de a Katasztrófavédelem egyelőre nem reagált ezekre a hírekre.

Az Észak-Dunántúl, a Bakony és Székesfehérvár mellett a főváros nyugati felénél is felfelé törtek a gomolyok, egyre több zivatar jelent meg a radarképen. Emellett Jászberény és Debrecen környékén szintén zivatar volt - írják az Időképen. Hat órakor jégeső volt Fertőszentmiklósnál és Jánosházán, egy korábbi cellából borsó, illetve kicsit nagyobb nagyságú jegek is potyogtak.

Este tíz óra után már a Dunakanyarban járt a vihar, Esztergomot készült bevenni.

A Kisalföld.hu azt írja, a Soproni Meteorológiai Állomáson 36,0 fokról 20,1 fokig csökkent a hőmérséklet, és rövid ideig jég is esett délután. A lehullott csapadék 36,6 mm volt 18 óráig, ami a júliusi átlagos havi csapadék mennyiség több mint fele. A legerősebb széllökés 76,3 km/órás volt.

A majdnem kiszáradó Ikva patak pedig ismét megtelt vízzel.

Este hétkor egy vonal mentén, a Balaton-Velencei-tó vonalra merőlegesen egy vonal mentén mozogtak a zivatarok, Dégről, Polgárdiból és Mezőszilasról is jégesőt jelentettek.

Keddtől enyhül a kánikula

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: a következő napokban is lehet számítani zivatarokra, de a hőség marad, lassú enyhülésre jövő keddtől lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.

Emellett péntekre az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.