Esztergom nem fizet többé a képviselőknek

2012.07.06. 12:49

Esztergom költségvetésének egymilliárd forintos hiánya miatt júliustól Tétényi Éva független polgármester felfüggesztette a képviselők tiszteletdíjának kifizetését, közölte a városháza sajtófőnöke, Váczy H. István pénteken. Elmondta, az összeg fejenként csaknem 100 ezer forint, ez havonta mintegy 1,5 millió forintot jelent a város büdzséjében.

A polgármester intézkedését önkényesnek nevezte Steindl Balázs, a testület többségét adó Fidesz frakcióvezetője. A képviselő közölte: a csütörtöki testület ülésen erről a döntésről a polgármester nem szavaztatta meg a képviselőket. Az egyeztetés elmaradása mellett az is sajnálatos, hogy több képviselő is olyan helyzetben van, hogy a tiszteletdíj az egyetlen jövedelme, tette hozzá.

Esztergom költségvetésében azért van 1,1 milliárd forintos hiány, mert az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét. Tétényi Éva pénteken azt mondta: a városi intézményeknek átutalták a negyedéves finanszírozáshoz szükséges összeget, számításai szerint segélyeket még egy hónapig tudnak fizetni, utána azonban elfogy a város pénze. Hozzátette, hogy a finanszírozási kérdésekről a jövő héten tárgyal a Belügyminisztériummal.