Halálcsapdába csalja az utasokat a BKV

2012.07.06. 13:39 Módosítva: 2012.07.06. 15:04
Izzó pusztaságon találja magát, aki hisz a BKV-nak és a Haller utcai megállónál száll le az új divatjárműről, a dunai kishajóról. A BKK már dolgozik a megoldáson, addig türelmet és megértést kér.

Bravúros közlekedésszervezési húzással hívja föl magára a figyelmet a főváros közlekedési cége. Olyan helyre tették ugyanis az új, tömegközlekedési kishajójárat megállóját, ahonnan sehová sem lehet eljutni.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Egy Soroksári úti irodaházban dolgozó olvasónk hívta fel a figyelmünket a jelenségre, miszerint a Haller utcai hajómegállóból nem lehet eljutni egyetlen más jármű megállójába sem, de egyáltalán a városba sem, mivel itt a Dunával párhuzamosan futnak a HÉV kerítéssel is elválasztott sínei. Egy helyen, egy aluljárón lehetne átjutni az életbe, csakhogy az egy befulladt építkezés miatt hosszú ideje le van zárva az egyik oldaláról, míg a másik irányból hajléktalanok költöztek bele.

Ha valaki áldozatul esik a BKV-nak és itt száll ki, vagy káromkodva megvárja a következő hajót, vagy elgyalogol a Boráros térre vagy a Rákóczi hídig, esetleg beleveti magát a vízbe, más megoldás nincs.

Elmentünk a helyszínre, és minden úgy volt, ahogy az olvasó írta. Ráadásul a parti ösvényt, amin valamelyik hídnál kimenekülhetünk a harapófogóból, nem árnyékolja semmi, így az iránytól függően 6-900 méteres séta jelenleg igazi szenvedés.

Ha már ott voltunk, elkezdtük figyelni, majd kérdezgetni az itt kiszállókat. Először egy újpestről érkezett csapatot, akik azt mondták, kirándulni jöttek a hajóval. Kiszálltak, cigiztek egyet a forró porban, aztán fölszálltak egy észak felé tartó hajóra. Jött még egy fiatal lány, de csak átszállt a budai parton kikötő vonalra.

Aztán kikötött egy újabb kishajó, a rámpán  megjelent egy botos néni, megszólítottuk.

Index: Látom hajóval jött. Hová tetszik továbbmenni?

Megvezetett Néni: Átszállok a kettes villamosra a Haller utcánál. (Bottal mutatja a Haller torkolatát.)

Index: Azt ugyan nem. Sehol sem lehet átkelni a síneken.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Megvezetett Néni: És az aluljáró?

Index: Nem tetszik tudni átmenni, az aluljáró le van zárva. Nem mondták a hajón, hogy mi a helyzet a megállóban?

Megvezetett Néni: Nem mondtak azok semmit. Az aluljáró nekem amúgy se lenne jó mert fáj a lábam, lépcsőn csak akkor megyek le, ha kergetnek.

Index: A síneken vagy a Petőfi hídnál a Boráros téren, vagy a Rákóczi hídnál lehet átmenni.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Megvezetett Néni: Akkor azért inkább próbálkoztam volna a lépcsőzéssel. Jártam másfelé a világban, a megállóknál mindenhol volt mozgólépcső vagy lift vagy ilyesmi. De nem baj, ez a nép azért nem lesz degenerált, mert mindig nehézségekkel kell megküzdenünk. (Toporog kicsit a botjával, ide-oda néz, aztán eltipeg a Boráros tér felé. Jó döntés, arra azért rövidebb.)

Ismerjük a problémát – mondták a BKK sajtóosztályán telefonon, és gyors választ ígértek emailben feltett kérdéseinkre:

– Mikor lesz használható a HÉV alatti aluljáró ?

– Mi értelme addig, hogy ott is megáll a hajó?

– Milyen szervezési vagy egyéb probléma okozta ezt a furcsa helyzetet?

Türelmet és megértést kér a BKK

Jelenleg a hajóállomás a Közvágóhíd HÉV-végállomástól közelíthető meg, ugyanis egy, a hajóállomáshoz közeli ingatlanberuházás miatt – az építési hatóság jóváhagyásával – az elmúlt években ideiglenesen elbontották az aluljáró lépcsőkarját, melynek helyreállítása a beruházó feladata. Jelenleg folynak az egyeztetések arról, hogy az ingatlanberuházás befejezése előtt hogyan, milyen műszaki megoldással lehetne a lépcsőkart ideiglenesen helyreállítani. A Budapesti Közlekedési Központ korábban a Művészetek Palotájánál szerette volna ezt a megállót elhelyezni, azonban a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem adott rá engedélyt. A helyzet megoldásáig az utasok türelmét és megértését kérjük!