Volt partnere ölhette meg a szigetszentmiklósi rendőrnőt

2012.07.06. 05:53
Péntekre virradó éjjel egy szigetszentmiklósi rendőr halálra késelte volt partnerét, kollégáját, majd magával is megpróbált végezni. A nyomozás jelenlegi állása szerint ez történt a szigetszentmiklósi lakásban, ahol egy női holttestre és egy életveszélyes állapotban lévő férfire találtak rá a szomszédok bejelentése nyomán.

Egy rendőr meghalt, egy másik életveszélyesen megsérült eddig tisztázatlan körülmények között Szigetszentmiklóson péntekre virradó éjjel, közölte Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője az éjszaka. A PMRFK két hivatásos munkatársát egy bejelentés nyomán találták meg egy lakásban. Egyikük már nem élt, a másikat súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Ház Szigetszentmiklóson az Ifjúság utcában, amelynek egyik lakásában egy rendőrt holtan egy másikat pedig életveszélyes állapotban találtak.
Ház Szigetszentmiklóson az Ifjúság utcában, amelynek egyik lakásában egy rendőrt holtan egy másikat pedig életveszélyes állapotban találtak.
Fotó: Lakatos Péter

A rendőröktől átvette a helyszínt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség, ők vizsgálják az eset körülményeit. A rendőrség ezért péntek reggeli megkeresésünkre nem tudott bővebb tájékoztatást adni a történtekről.

Dr. Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség sajtószóvivője reggel kilenckor az Indexnek elmondta: a mostani adatok szerint kapcsolati dráma zajlott le a szigetszentmiklósi lakásban. A halálos áldozat egy rendőrnő, akinek nagyszámú késszúrás okozta a halálát. A férfi sérülései is késszúrásokból származnak.

A két, harmincas évei közepén járó kolléga között az ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint korábban "érzelmi kapcsolat" állt fent, de ez a kapcsolat mára megszűnt. A nőt az éjjel felkereste a lakásán a férfi. A rendőrséget a szomszédok riasztották.

A nőn voltak védekezésre utaló sérülések, de nagyobb dulakodás - jelenleg úgy tűnik - nem volt. A férfi sérüléseit is késszúrások okozták. Az tűnik valószínűnek, hogy a sérüléseit saját magának okozta, de ezt majd az orvosszakértői vizsgálat fogja tisztázni. Az ügyészségi szóvivő úgy tudja: a kórházba szállított férfinél továbbra is fennáll az életveszély, de úgy néz ki, hogy az orvosok stabilizálni tudták az állapotát.

Az Index helyszíni tudósítójának az egyik szomszéd azt mondta: tudomása szerint a férfi és a nő korábban egymás házastársai voltak. A nőnek volt egy öt-hat év körüli gyereke is, aki nem vele élt. A szomszéd a rendőrt "konszolidált, csendes" embernek írta le, szerinte a nő is csendes volt. Úgy tudjuk, az egyik szomszédot hajnalban kihallgatta tanúként a rendőrség. A szigetszentmiklósi rendőrkapitányság épületére kitűzték a fekete zászlót.

Pintér Sándor belügyminiszter, aki péntek délelőtt rendőröknek adott át önkormányzati tulajdonú lakásokat Budapesten, az ottani sajtótájékoztatón a gyilkossággal kapcsolatban azt mondta: "valószínűleg magánéleti problémára keresték így a megoldást, ami nagyon helytelen". Mint hozzátette, nagyon bízik abban, hogy még délután pontos információkat kapnak a helyszínről és talán kihallgatható állapotba kerül az ügy életben maradt sérültje is.

A partnerbántalmazásra vonatkozó felmérések szerint a nők elleni erőszakos bűncselekmények 22 százalékát partnerük vagy volt partnerük követi el. A NANE és a Patent Egyesület által létrehozott tematikus honlapon olvasható adatok szerint a meggyilkolt nőknek több mint felét volt vagy jelenlegi férjük, élettársuk ölte meg. Magyarországon a rendőrség adatai szerint például 2009-ben a megölt nők 51,2%-át, egy másik rendőrségi forrás szerint 76%-át partnere ölte meg.