Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Zabáljuk az áramot

2012.07.06. 18:00

Csütörtökön megdőlt minden idők nyári fogyasztási rekordja, aznap 6343 megawatt csúcsfogyasztást mértek Magyarországon. A régi rekord 2007 júliusából való, akkor 6320 megawatt volt a csúcs.

Régebben a nyári rekordok rendre alatta voltak a télieknek, mostanában azonban a két érték közelít egymáshoz. Idén a februári fagyban zsákmányolta ki a magyar lakosság utoljára ennyire a konnektorokat, az idei téli rekord a február 9-i 6384 megawatt csúcsfogyasztás volt. Ez nem sokkal több a mostani csúcsnál.

Melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza: a háztartásokban, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, és mindenhol, ahol van, mennek a légkondicionálók, és a hűtő-fagyasztó berendezések is többet fogyasztanak ilyenkor. Télen főként a fűtéshez és a korai sötétedés miatt a világításhoz használt energia okozza a fogyasztás növekedését, de észrevehető az ünnepi díszkivilágítás hatása is.

Nyáron 13 órakor a legmagasabb az áramfogyasztás.

A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, üzeni mindenki megnyugtatására a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt (Mavir).