Arany és ezüst a horgászvilágbajnokságon

2012.07.09. 13:22 Módosítva: 2012.07.09. 13:50
A magyar csapat ezüst, a Erdei Attila pedig aranyérmes lett a genti feederező világbajnokságon. A műfaj új, és rendkívül divatos.

A magyar versenyhorgászok mindig is menők voltak, amióta pedig a magyar úszózó csapat Szlovákiában aranyérmes, Walter Tamás pedig kétszeres egyéni világbajnok lett, direkte nagyhatalomnak számítunk. A hétvégén azonban a horgászat aránylag új ágában rendeztek vébét, hiszen a genti mindössze a második feederes világbajnokság volt.

A feeredezés brit eredetű fenekező módszer, aminek az a lényege, hogy a kapást a bot különlegesen hajlékony és rugalmas, feltűnő színű spiccének a hajlása mutatja. Ehhez vékony, de igen erős, rengeteg apró gyűrűvel szerelt botot és önetetős szereléket használnak. Ez a besörözött, kapásjelzős balatoni fenekezés korszerűsített változata.

Ha az elmúlt éveknek vannak igazi divatmódszerei, akkor a feederezés, illetve a vékonyabb bottal űzött testvére, a pickerezés azok. Nemcsak versenyzésben, hanem a hétköznapi horgászatban is. A feederest onnan lehet messziről megismerni, hogy a botjait, látszólag logikátlanul, a parttal párhuzamosan állítja föl, nem arra merőlegesen, ahogy a legtöbb módszernél.

A vébén 5 tagú csapatok versenyeztek 22 fős szektorokban, két fordulóban, 5-5 órán át.

A magyarok az első forduló után a második helyen álltak 25 helyezési számmal, a 23 pontos ukránok mögött, megelőzve a 26 pontos hollandokat, a 30 pontos belgákat és a 32 pontos angol, illetve osztrák csapatot. A második fordulóban ugyan elszálltak az ukránok és a belgák, mi is rontottunk, de nem vészesen, így végül 58 ponttal lettünk másodikok, öttel lemaradva az egyenletes teljesítményt nyújtó hollandoktól (53 pont) és hárommal megelőzve a jól hajrázó angolokat.

Az úszós versenypecában is nagymenő, horgászcikkgyártással is foglalkozó Erdei Attila az első kör szektor kettese után a második körben izgalmas párbaj után jó kilóval megverte az olasz Marchesét és 3 helyezési számmal egyéni világbajnok lett.

A magyarok azzal nyertek aranyat és ezüstöt, hogy a mezőbny döntő részével ellentétben nemcsak nagy, hanem kisebb halakra is készültek, itt kisebb átlagsúlyú halakból fogtak jóval több darabot.

A magyar keret tagjai: Erdei Attila, Döme Gábor, Novák János, Vidó Ferenc, Németh Balázs, Sivák Mátyás, a kapitány a leghíresebb magyar veryenyhorgász, egyben legnagyobb hazai horgászcucckereskedő, Walter Tamás volt.

Részletes eredmények itt, videó pedig itt nézhető. Aki még nem látott feedert, így néz ki egy kapás.