Panelpokol vs tetőtéri halál

2012.07.09. 13:52
Nehéz eldönteni, hogy panelház felső szintjein vagy tetőtérben rosszabb lakni kánikulában. Rengeteg olvasó küldött képet és sztorikat a szupermeleg lakásáról, a legmegdöbbentőbb nem is a forróság, hanem az, hogy többen ennek hatására dolgozni kezdenek, pedig már dugni sem volt kedvük! További megdöbbentő összefüggések alant.

Fantasztikus lakásfizikai összefüggésre bukkantunk, méghozzá azért, mert nagyon sok olvasónk küldött be fotót és leírást a lakhelyén tomboló elviselhetetlen hőségről, hogy részt vehessen a Legforróbb Magyar Lakás versenyben. Az összefüggés pedig az, hogy ha egy lakás ablakain van valami árnyékoló, és a háziak legalább szellőztetni próbálnak, akkor a külső kánikula pontos hőfokától függetlenül bent kábé 36 fok lesz. Rengeteg pályázó volt ugyanis, akinél 35,5-36,5 fok van, függetlenül attól, hogy a háza téglából, panelből, kőből épült-e és hogy mennyi idős, illetve hogy a lakás tetőtéri vagy lejjebb található, merre tájolt és hogy hány ablaka van.

Hála istennek volt azért pár kivétel.

Kedves Balázs abban a remegő levegőjű hódmezővásárhelyi tetőtérben, engedje meg, hogy gratuláljunk, 41 fokkal Ön nyerte a szenvedőversenyt! Minket önmagában ilyen forróra hevítene már az, ha Lázár János közelében lakhatnánk, Balázs azonban annyira kikészült, hogy először csak egy FFFFFFFUUUUUUUÚ-t tudott beleírni a levelébe.

Végül sikerült újra felvennünk a kapcsolatot, így kiderült, hogy ez egy családi ház északi oldala. "Lakótelepre pont ezért nem költöztem, mert ott elviselhetetlenebb lett volna (?) Borsodból költöztem ide, és bizony megéreztem az alföldi levegőt, mennyire de markáns tud lenni!" Mindenki megnyugodhat, győztesünk hétvégén beszerzett egy mobilklímát, így már csak 30 fok van nála.

A panelek tekintélyét M. soproni, negyedik emeleti lakása állította helyre 39 fokkal, a levél pedig megmagyarázta a szokatlan hőséget: "Mind a két szoba napfényben fürdik reggel 6-tól délutánig. Friss költözés miatt se redőny, se sötétítők."

Mindössze két tizedfokkal maradt le ettől K., a tetőtérbeépítéses családi házak képviseletében, bevallva azt, hogy XIV. kerülti otthonában "a szigetelés nem éppen emberbarát." Esküre elhittük neki, hogy az elmosódott paca a 38-as után egy kis nyolcas.

forro11
Fotó: Olvasónk képe

Volt pár 37 fokos versenyzőnk, a káposztásmegyeri kilencedik emeleti paneltól az 1939-ben épült budai téglaház első emeletéig, majd jött a hihetetlenül soktagú 35-36 fokos boly. Ebben  tetőtérbeépítés birkózik panelkéróval, de akar egy-egy régi bérház és új családi ház is a mezőnyben.

forro10
Fotó: Olvasónk képe

Szexproblémák

P-nél csak 35,5 fok van, mégis olyan szenvedélyes levelet írt, hogy nem bírom nem idézni. Szegénynek már csak a ventilátora áll!:

"Közel 36 fok! Pedig a fekete(!) sötétítő ablakokat lehúzom, csak a virágok miatt marad fent 10 centi. Egy új építésű 2002-ben épült 10 lakásos társasház 35 négyzetméteres tetőterében lakom, két tető ablakkal. Gondolom nem spórolták ki s költötték el másra a tető szigetelésére szánt plusz pénzt...gondolom nem. Délután 4-től este 10-ig egy alsógatyában ülök, s egy álló ventilátorral hűtöm magam, aztán megyek csak el zuhanyozni. S dugni egyáltalán nincs kedvem ilyen lakásban!"

Martináék egy mindössze 35 fokos nyolcadik emeleti újpesti panellakásban "hideg túrórudival kényeztetik a kandúrt". Bármit is jelent ez, nem merünk belegondolni, csak borzongunk.

Istvánéknál nevetséges 33 fok van a 70-es évekbeli, tégla társasház 2. emeletén, viszont két olyan csodás Wodehouse-könyv elé tette a hőmérőt, hogy nem hiányozhatott innen.

forro12
Fotó: Olvasónk képe

Alkategóriák mindenütt

Az Izzó Kisállat al-alkategória koronáját Kornél fejére tettük, aki a rolóval védett, három ventilátorral vadított békásmegyeri, tizedik emeleti panellakásában izzasztja a képen látható hörcsögöt.

2012-07-04-297

A Pokoli Kiszolgálóhelyiségek alkategória bajnoka Gergő rákospalotai téliesített olvasóterasza, ahol 36,5 fokot mértek, fotóval.

A legköltőibb melegáldozat címét Mylady nyerte el, aki az élmezőnyhöz képest nem is él olyan kellemetlen körülmények között, hiszen csak 34,2 van nála kora este. De még ez is Babits Mihály Fekete országának parafrázisát hozta ki belőle, íme: "Amit utálok: meleg a padló, meleg a víz, meleg a fogkrém, meleg a pohár, meleg a fogason a törölköző, meleg az ágy, meleg a doboz, amibe az ebédemet csomagolom, meleg a kenyér (és megpenészedik), meleg a wc ülőke és meleg wc papír. Az egész kibaszott világ meleg."

Elég korán kell csak felkelni

Mylady nem élhetetlen, hanem ellenkezőleg, gyakorlatias költő, íme a receptje a hőség elviselésére: "Rászoktam arra, hogy 5-kor kelek és legkésőbb 6.10-kor elindulok dolgozni, így már 7-kor bent vagyok. Én, aki egyébként 9-re járok dolgozni. (Az irodában szerencsére van klíma) A metró helyett villamossal megyek (az is megérne egy misét, hogy miért van a 3-as metrón átlagosan 10 kocsiból 9-ben lezárva a szellőzés - konkrétan képes úgy vévigmenni a szerelvény Kőbánya-Kispesttől Újpestig, hogy meg sem mozdul rajta a levegő). Este hazajövök, zuhany, majd masszív izzadás reggelig. Alvásról nincs szó."

A legmegdöbbentőbb következtetés, hogy a kibírhatalan melegben egy csomóan DOLGOZNI kezdenek. Erre a jelenségre Mylady mellett  a legmegrázóbb példa Ádám, arról a helyről, ahonnan az ember munkát aztán végképp nem várna: a BME Schönherz kollégiumából. A pokoli melegben a legtutibb bástyák is leomlanak: "Egyáltalán életben maradni is csak úgy lehet ilyen körülmények mellett, ha a lehető legtöbb időt töltöm az egyetemen dolgozva, ugyanis itt van legalább klíma."

Az isten irgalmazzon mindent melegáldozatnak!

Menő a vályog

De ahol a Forróság settenkedik, ott a Hűvösség sincs messze. A Légkondi Nélkül Is Hidegben Különdíjat a vályogházak kapják, a többszereplős mezőnyben végül Gyula nyert:

"Csendélet az 1910-es években épült vályogházunk konyhájában, ma délután. A ház a kor műszaki színvonalnak megfelelő légkondival rendelkezik (ajtó-ablak, nyit-csuk), nem csoda, hogy ez a tartós hőség már kifog rajta. Az eddigi nyári maximum 23,5 fok volt, ha így folytatódik, hétvégén talán már izzadni is fogunk!"

forro4
Fotó: Olvasónk képe

A Legjobb Levelet Solmes mester írta a hülye minisztériumi alkalmazottakról és a Fideszről, íme:

"Kedves ügyelet! Izzadnak a sorstársak. Sajnos annyi eszük nincs, hogy valaki hajnalban bejöjjön és alaposan  átszellőztese az épületet, így csak szenvedjenek. Ja anno én is egy minisztériumban dolgoztam és én is szenvedtem a melegtől, de délben mindig leléptem.

De az a qurva fidesz kirakot – pedig jobboldali vagyok !!

És nálam most csak 28 -29 fok van , mivel éjjel szellőztetek. De ha ennyire töketlenek, megérdemlik a sorsukat. Anno ahol dolgoztam 17 fő közül egy sem vállalta, hogy bejön hajnali 4-kor szellőztetni, így pokol volt akkor is,  de mint írtam én délben mindig leléptem. Üdv. Solnes Mester !!"

Még pár munkahely

Ez a forduló a magánlakásokról szólt, de ha emlékeznek, a versenynek volt Legmelegebb Iroda és Legmelegebb Munkahely kategóriája is. A korábbi cikkek dacára azért ide is érkeztek pályaművek.

Az már az első adag levél után látszott, hogy az autószalonok az akváriumszerű szerkezetük miatt kiváló hőcsapdák, és tessék, most 44 fokkal jelentkezett be egy kelenföldi Autó Néró-alkalmazott.

forro2
Fotó: Olvasónk képe

De ő is csoki-vanília a 42-es villamos vezetőjéhez képest, akinek délelőtt fél tízkor 48 fok volt a fülkéjében, amivel el is vitte az izzadópálmát, ő küldte be ugyanis a legmelegebb munkahelyi hőmérőfotót, ötven fok fölötti hőmérsékletekről beszámoló kenyérgyári levelezőnk korábban ilyent nem mutatott be.

forro3
Fotó: Olvasónk képe

Az Abszolút Melegversenyt persze Csanád Máté fizikus nyerte, de hát tudjuk, hogy a kánikula az a játék, amit 22-en játszanak, de a végén a fizikusok nyernek:

„A Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban négybillió fok van, ugyanis itt mérték az ember által előállított legnagyobb hőmérsékletet, a PHENIX kísérletben, amelynek mi is tagjai vagyunk.”

A PHENIX a brookhaveni intézet RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) nevű részecskegyorsítójának egyik kísérlete, fő célja az univerzum ősanyaga, a kvark-gluon plazma megfigyelése. A kvarkok és gluonok több részecske – például a proton és a neutron – alkotóelemei, amelyek az ősrobbanás után néhány pillanatig szabad állapotban léteztek. Ezt az állapotot lehet elérni elképesztően magas hőmérsékleten, a forró kvark-gluon leves a gyorsítóban száguldó aranyionok ütközésekor jön létre. Négybillió Celsius-fok, az bizony 250 ezerszer több, mint amennyit a Nap belsejében mérnénk, mielőtt szétolvadunk a hőmérőnkkel együtt. Ehhez képest a 40 fok jégverem – ez adjon vigaszt önöknek, ha tud (nekünk nem tudott).