22 vörös vércse fiókát telepítettek ki a reptérről

2012.07.09. 15:13

Madárvédelmi szakemberek segítségével az elmúlt hetekben összesen 22 vörös vércse fiókát fogtak be a Budapest Airport Repülőtérforgalmi Üzemeltetés munkatársai, majd a madarak számára sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Parkba telepítették át őket. Az akciót elsősorban repülésbiztonsági okok tették szükségessé - közölte a reptér kommunikációs osztálya.

Kockázat

A reptér légterében vadászó ragadozó madarak komoly kockázatot jelentenek a repülőgépekre nézve. Egy madár-gép ütközés jelentős, dollárban számolva is milliós anyagi kárt, vagy akár tragédiát is okozhat. Ezért a repülőterek világszerte alkalmaznak különböző madár- és vadvédekezési rendszereket, amik feladata, hogy a légi járműveket megóvják a madarakkal, illetve egyéb állatokkal történő ütközéstől.

A Budapest Airport több mint tíz különböző védekezési technológiát alkalmaz. A felhasznált módszerek túlnyomó része elsősorban a madarak távoltartását, a fel- és leszálló pályáktól való elkülönítését jelenti különféle technikákkal. Ilyen például a bizonyos madár csapatok (például seregélyek, szarkák, varjak) betanított vándorsólyommal történő távoltartása, de egy speciális autó is rendszeresen köröz a reptér biztonsági zónájában és különféle előre beállított madárfaj saját, veszélyre figyelmeztető hangjait játssza le nagy hangerővel, amitől az éppen ott letelepedett madársereglet megijed és elmenekül.

Áttelepítés

A legeredményesebb és leginkább természetbarát madárvédekezési forma a repülőtér körzetében költő vörös vércsék és szarkák szaporulatának befogása és egy távoli, biztonságos helyre történő áttelepítése. Ennek legmegfelelőbb időpontja a nyár eleje, hiszen a vércse fiókák júliusi kirepülésüket követően a nyár második felében kezdik fészken kívüli életüket, azonban az első időkben még igencsak esetlenek, repülési tapasztalatuk csekély, táplálékszerzésük is lassan válik függetlenné a szülői gondoskodástól, ráadásul „helyismeretük” sincs, így könnyebben válhatnak baleset áldozatává.

A begyűjtést és gyűrűzést követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Górési Madármentő Telepére szállították a fiókákat, ahol a nemzeti park szakemberei a madarakat felkészítik a szabad életre, majd szabadon engedik.

A kis állatok áttelepítése nem egyedi jelenség a repülőtéren: a Budapest Airport rendszeresen szervez ürgementő akciókat is. Ezek alkalmával a védett rágcsálók (amik nem mellesleg bizonyos ragadozó madár fajok kedvenc csemegéi) a Pilisi Parkerdő Zrt. füves területein kaptak új otthont.