Kisebbségben érzi magát az átlagmagyar

2012.07.10. 10:26 Módosítva: 2012.07.10. 11:39
Kétmillió cigány, egymillió zsidó és határon túli, valamint félmillió kínai él az országban egy átlagmagyar szerint. A Tárki elemzése alapján a többség kisebbségben érzi magát.

Kétmillió cigány és egymillió zsidó él Magyarországon a magyarok szerint, derült ki a Tárki egy tavalyi, de csak most publikált kutatásának eredményeiből. Az intézet háromezer fős mintán végzett kutatása alapján egy átlagos magyar felnőtt szerint a lakosság hetede-ötöde roma, 10-12 százaléka zsidó, 9-10 százaléka határon túli magyar, 5,5-6 százaléka kínai, 2,4 százaléka arab, 2,2 százaléka afrikai.

 

Az adatok alapján tehát a megkérdezettek összességében 1,4-2,1 milliósra becslik a cigányság, 900 ezer-1,2 milliósra a zsidóság népességszámát, és úgy vélik, félmillió kínai él az országban.

A Tárki oldalán ismertetett felmérés alapján a magyarországi születésű magyar lakosságban az a kép alakult ki, hogy legfeljebb szűk többségben, a felső becslések alapján pedig kisebbségben van az országban. A magyarok aránya becslésük szerint a határon túliakkal együtt is legfeljebb a lakosság kétharmada.

 

A kutatás alapján a megkérdezettek negyede szerint a cigányság részaránya meghaladja a 25 százalékot. A válaszadók 8,3 százaléka szerint a zsidók aránya is a 26-50 százalék közötti sávban mozog. A megkérdezettek 6,3 százaléka szerint 10 százaléknál nagyobb a kínaiak aránya, vagyis egymilliónál is több él az országban.

Az eredményeket elemző Gregor Anikó szerint azok, akik extrém magas arányokat becsültek, nem tényleges észlelésüket, hanem azon véleményüket fejezték ki, hogy az adott csoportba tartozókból "túl sok" van az országban. Ezeket a becsléseket a kutatás során korrigálni igyekeztek, de az eredmények alapján a magyarok többsége kisebbségben érzi magát.

Ennek ellenére a kutatásban nem fedeztek fel összefüggést a becslések és a pártpreferencia között - egyedül a határon túliakra vonatkozó becslésnél állapítható meg, hogy a Jobbik szimpatizánsai valamivel alacsonyabbra becsülték arányukat, mint a többi párt szavazói.

Összefüggés van viszont a becslés és aközött, hogy valakinek van-e az adott népcsoporthoz tartozó ismerőse. Akinek van, jellemzően magasabb értéket becsült. Az iskolázottság alapján is különbség volt a becslésekben, a magasabb iskolázottságuak szignifikánsan alacsonyabb százalékot tippeltek.

Népszámlálási adatok csak a cigányságról és csak 2001-ből állnak rendelkezésre, eszerint az országban összesen 190 ezren vallották magukat cigánynak. A szociológusi becslések 400 ezer és 800 ezer között szóródnak. A 2001-es népszámláláson az izraelita vallásra kérdeztek rá, 12 871-en vallották magukat izraelitának. A magyarországi zsidóság lélekszáma Közép-Európában a legmagasabb, de még így is 50-100 ezer lehet a tényleges lélekszám.

A KSH-nak kínaiakról csak állampolgárság szerint van adata, eszerint 12 069 kínai állampolgár él az országban. Afrikai állampolgárból 3066. Az arab országokból érkezőkre nincs külön bontás, ők a kínaiakon kívüli 15 104 ázsiai és a 3066 afrikai állampolgár között vannak nyilván tartva. Menekültként 254 arab és tíz kínai érkezett az országba 2011-ben.

A határon túli magyarokról nem találtunk adatot. A magyar etnikumúak aránya a 2001-es népszámlálás adatai szerint a valóságban 92,3 százalék.