Szerdáig megússzuk a 30 fokos hőséget

2012.07.15. 12:25 Módosítva: 2012.07.15. 13:28

Szeles, zivataros, felhős idő jön kevés napsütéssel és hidegfronttal, ezért a jövő héten nyaralók és fesztiválozók esernyőt és kapucnis pulóvert is mindenképpen csomagoljanak a hátizsákba és a gurulós bőröndbe. Szerdáig napközben 22-28 fok várható, északon és északnyugaton gyakran lesz zápor, zivatar, villámlás és dörgés. A hajnali órákban 11-16 fokra készüljünk.

A hidegfront után csak csütörtök-péntek magasságában kúszik újra 30 fok fölé a hőmérséklet. Az UV-sugárzás csak a mérsékelt szintet üti meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese szerint a szombat esti viharhoz hasonló, sok csapadékkal és villámlással járó zivatart csak egy nappal előre lehet biztosra jelezni.

A kontinensünket kettészelő, északkelet-délnyugat irányban hullámzó frontálzóna mögött, Európa északnyugati részén a hőmérséklet csúcsértéke a következő napokban csupán 12, 19 fok között alakul. Ugyanakkor a front előtt jobbára száraz, meleg levegő helyezkedik el. Emiatt a mediterrán területeken és a Kelet-európai-síkság nagy részén 28, 35 fokig melegszik fel a levegő, sőt a Balkán-félszigeten 36, 40 fokot is mérnek. A frontálzóna hétfő estig átvonul a Kárpát-medencén, mögötte az eddigiekhez képest jóval hűvösebb levegő áramlik fölénk.