Fegyelmi indult a nagykanizsai fogyatékos intézmény vezetője ellen

2012.07.17. 20:36

A panaszok meghallgatása után a nagykanizsai közgyűlés kedden, rendkívüli ülésen úgy döntött, hogy fegyelmi eljárásban tisztázzák: felelősségre vonható-e a a városi Fogyatékkal Élők Integrált Intézményének igazgatója. Ellene egyebek mellett a zaklatás vádját is megfogalmazta egy dolgozó.

A zárt ülésen hozott döntés után Cseresnyés Péter polgármester elmondta: egy négytagú bizottság meghallgatta és jegyzőkönyvezte a panaszokat, illetve az igazgató ellenvéleményét, de ezek alapján nem tudtak döntést hozni. Ezért az oktatási bizottság elnökének személyében vizsgálóbiztost jelöltek ki, aki 15 napon belül megállapításokat tesz, és ezután kerül ismét a közgyűlés elé az intézményvezetővel kapcsolatos döntés.

Az eset előzménye, hogy Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke egy hónappal ezelőtt levélben kérte Nagykanizsa polgármesterét, indítson soron kívüli vizsgálatot. Az intézmény dolgozóinak panaszai alapján írt levelében a többi között arról számolt be, hogy a jelzések szerint a nemrég kinevezett vezető megalázza a dolgozókat, és semmibe veszi az ápoltakat.

Az önkormányzat négytagú bizottságot állított fel a panaszok kivizsgálására, hogy kiderüljön, az igazgató megszegte-e közalkalmazotti jogviszonyából eredő kötelezettségeit. Ez a vizsgálati anyag került a mostani zárt ülésen a város képviselői elé.

A Zalai Hírlap online kiadása kedden a birtokába került jegyzőkönyvek alapján arról számolt be, hogy az alkalmazottak például azt nehezményezték: naponta egy gumikesztyűt kaphatnak, a korábban használt fertőtlenítő- és tisztítószerek helyett háztartási vegyszereket kell használniuk. A dolgozók szerint az igazgató nem fogadja a köszönésüket, nem hallgatja meg a problémáikat, és a terápiás szobában lévő masszázsfotelt "kisajátította".

A jegyzőkönyv alapján a lap írása arra is kitér, hogy az egyik női dolgozó zaklatással vádolta meg az igazgatót, állítása szerint az többször vele masszíroztatta magát, hivatalos ürüggyel a lakására hívta, és az egyik közösségi portálon is üzengetett neki. A bizottság ezzel kapcsolatban arra az álláspontra jutott, hogy ezt a fajta cselekményt a törvény is szankcionálja, így a dolgozó bármikor tehet feljelentést.