Kétszázmillióért adtak el rakétákat, ágyúkat

2012.07.17. 06:51

A 2010-es kormányváltás óta közel negyedmilliárd forint értékben adott el a Honvédelmi Minisztérium (HM) feleslegessé vált fegyvereket és lőszereket – írta meg a Népszabadság.

A minisztérium a legtöbbet gépkarabély- és egyéb lőszerből értékesített (ezekből több, mint ötmilliót), de több mint tízezret adtak el az SZ-5 típusú repülőgép-fedélzeti rakétából is, írja a lap. A tárca eladott továbbá huszonöt gépágyút, gyújtóbombákat, kézifegyvereket, pisztolyokat és optikai eszközöket is.

A minisztérium a felesleges eszközöket a vonatkozó jogszabályok szerint nyilvános pályázat lebonyolításával eladhatja, de azok nem kerülhetnek embargóval sújtott országba, például Azerbajdzsánba vagy Iránba. A kereskedelmi engedélyt a Magyra Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal adja ki, így a HM számára „nem minden esetben ismertek” a haditechnikai eszközök végfelhasználói.

A Népszabadság arról is ír, hogy a Honvédelmi Minisztérium gazdasági társaságai az értékesítésben megbízotti jogkörben nem jártak el, de vételi ajánlattevőként részt vettek az eljárásokban. Legutóbb például élelmezési anyagokat és kiselejtezett harci járműveket vásárolt közel hétmillió forintért a HM-től a minisztérium egyik saját cége, az Arcom.