Meggyógyult a mérgezett parlagi sas

2012.07.17. 15:57

Gyógyultan távozott az a mérgezett parlagi sas, amit még június végén találtak a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei Báránd térségében. A fokozottan védett madár az Fővárosi Állat- és Növénykertben lábadozott, és mivel teljesen meggyógyult, a szakemberek kedden délben szabadon engedték a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén.

Júniusban közmunkások figyeltek fel a lucernatáblában tartózkodó, gyanúsan viselkedő állatra. Mint kiderült, az állat mérgezéses tüneteket mutatott, valószínűleg szándékosan kihelyezett mérgezett
csalétekből lakmározhatott. Ezen a környéken egyébként 2009-ben már találtak egy mérgezés miatt elpusztult parlagi sast.

Azonnali életmentő ellátása után először a Hortobágyi Nemzeti Park górési madárvédelmi
állomására került, majd tovább szállították a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi
mentőhelyére, ahol további állatorvosi ellátására és utókezelésére került sor. Az elmúlt
hetekben a madár nemcsak meggyógyult, hanem kellően meg is erősödött, így állapota minden
tekintetben alkalmassá vált arra, hogy a szakemberek visszajuttassák a szabad természetbe.

A visszaengedésre a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén, a Hortobágy községtől délre, a Pentezug térségében került sor.

Az állatkert madarak mellett kisemlősök (sünök, denevérek, pelék, mókusok stb.) és hüllők (pl. mocsári teknős) mentésével is foglalkozik.

Az elmúlt években Magyarországon is jelentős természetvédelmi problémává vált a ragadozó madarak szándékos mérgezése. Parlagi sasból például az elmúlt öt évben több mint hatvan példányt pusztítottak el hazánkban, miközben a faj teljes állománya az Európai Unió tagállamaiban összesen alig haladja meg a 200 költő párat.

2012-ben az Európai Unió Life+ természetvédelmi alapjának támogatásával, 2,1 millió eurós költségvetéssel egy olyan program indult útjára, aminek célja az ilyen esetek visszaszorítása, elsősorban a parlagi sas, de más madárfajok esetében is.

A parlagi sas (Aquila heliaca) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke
1 000 000 forint.