A záporeső elmosta az édesanyát

2012.07.18. 15:46
A szabadság lett a legszínesebb magyar szó Színes Város Csoport és a Fővárosi Beszédjavító Intézet által június elején meghirdetett pályázaton. A gyöngy lett az ezüst-, a buborék pedig a bronzérmes. A régi kedvenc szavak, mint édesanya, szerelem, csók, szív, most labdába se rúgtak.

A pályázatra 250 feletti szó érkezett, a pályázók nagyjából negyede rakta ki a szót az Erzsébet téri Akvárium tetején, másik részük e-mailben küldte el a nevezését. A beküldött szavakra interneten lehetett szavazni, összesen 30000 szavazat érkezett, tudtuk meg a szervezőktől.

A győztes szó az Erzsébet téri Akvárium tetején levő falon
A győztes szó az Erzsébet téri Akvárium tetején levő falon

A fődíjat, vagyis a 2 darab hetijegyet a Sziget Fesztiválra a győztes szabadság szó beküldője nyerte, második lett a szavazáson a gyöngy szó, amit rögtön a buborék követ. A további színes szavak sorrendje a szavazatszámok alapján a következő: záporeső, pirkad, kanyar, pitymallat, tyúkhúsleves, pipitér, csoki.

Meglepő volt, hogy a 18 év alatti kategóriában egyetlen nevezés érkezett, a vakáció. Eltérés az eddigi legszebb szó kampányokhoz képest, hogy sem a folyton felbukkanó szerelem, csók, szív, sem pedig az állandó favorit édesanya és pillangó szavakra nem igazán érkezett szavazat.

A kampány főtámogatója, a HP Magyarország különdíjat ajánlott fel a legkreatívabb tipográfiáért, amelyet a búgócsiga szó nevezője érdemelt ki.

A legkreatívabb szókirakás, a búgócsiga
A legkreatívabb szókirakás, a búgócsiga

A Színes Város Csoport és a Fővárosi Beszédjavító Intézet által június elején meghirdetett pályázat célja az volt, hogy ne a szavak szépsége, hanem inkább a színességük és a hangzásuk játékossága alapján szavazzák meg az emberek, mit tekintenek 2012-ben a legszínesebb kifejezéseknek. Flór Péter, a Színes Város Csoport vezetője hozzátette: jó esélyt látnak arra, hogy jövőre több vidéki nagyvárosban is fel tudják építeni a köztéri üzenőfalat, így a nevezés jóval egyszerűbbé válik majd.

Kosztolányi írta ki az első szószépségversenyt

Kosztolányi Dezső indította az első hasonló szavazást francia mintára, 1933-ban a Pesti Hírlapban. Akkor a következő szavakat találták a legszebbnek az emberek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír.

Azóta szinte minden évtizedben volt olyan kezdeményezés, hogy összegyűjtsék a legjellemzőbb, legérdekesebb vagy legszebb szavakat. A rendszerváltást követően 1991-ben indított az egyik újság egy ilyen akciót. Az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel akkor a listára.

Aztán 2009-ben Balázs Géza nyelvész indította el a Legszebb magyar szó elnevezésű kampányt a Magyar Nyelv Éve alkalmából, amelyben az alábbi szavak nyertek: édesanya, lenolaj, édesem, fricska, cipőfűző, szerelem, pillangó, guriga, szeretlek, alkony. A Kuka-rovat: celeb, izé, projekt, deviszont, lúzer, beinvesztál, igazándiból, tevőleges, ténykérdés, szapul.