Előzetesbe helyezték P. Lászlót

2012.07.18. 11:36
Előzetes letartóztatásba helyezték P. Lászlót, akit Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsítanak. P. Lászlót a Pécsi Ítélőtábla épületébe szállították, ahol zárt ajtók mögött tartották meg a tárgyalást. Az épületet a tárgyalás alatt erősen őrizték, nagyjából harminc rendőr volt a helyszínen.

P. László előzetes letartóztatását 1 hónap időtartamra rendelték el és már jogerőre is lépett a döntés, mivel senki nem fellebbezett ellene. Hajdu István bírósági szóvivő szerint "aljas indokból elkövetett emberölés" minősített esetéről van szó és az előzetes letartóztatásra azért van szükség, mert fennáll a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának, illetve a bizonyítékok veszélyeztetésének lehetősége is.

09
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A bírósági határozat után rögtönzött sajtótájékoztatót tartott P. László védője Sólymos Sára, aki elmondta, hogy védence saját lábán jött a bíróságra és nem kért orvosi ellátást sérülései miatt, de „lelkileg összetört” állapotban van. P. László fenntartotta tegnapi vallomását, azon nem változtatott, és ezután a bíróság az ekkor elképzelhető összes létező indokra való tekintettel elrendelte az előzetes letartóztatást.

Sólymos megerősítette, hogy a sajtóhíreknek megfelelően védence valóban bűntettet előéletű. Többször volt bíróság előtt vagyon elleni bűncselekmények, lopás, jármű önkényes eltulajdonítása és zsarolás miatt. Utoljára tavaly szeptemberben szabadult, akkor lopás miatt ült egy évet.

Az ügyvéd kitért két további információra is ami az üggyel kapcsolatban jelent meg. Valóban volt egy ki nem fizetett bírsága P. Lászlónak, ami miatt szabálysértési eljárás indult ellene és börtönbe kellett volna vonulnia, de ő már nem kapta meg az erről szóló értesítést, mivel az a régi lakcíméré érkezett, ahonnan akkor már elköltözött.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs /

Sólymos arra is kitért, hogy állítása szerint védence nem ment vissza a gyilkosság elkövetésének helyszínére és utána a közelében se járt annak. Ez a kérdés azért merült fel, mert mai lapinformációk azt állították, hogy P. László megfigyelhette a helyszínt, ugyanis megfenyegette azt a fiatal fiút, aki megtalálta Bándy Kata holttestét.

A gyanúsított tagadja a nemi erőszakot

P. László, akit vasárnap fogtak el, kedden tett részletes beismerő vallomást és azt állította, két liter bort ivott meg, és szintetikus kábítószert is fogyasztott Bándy Kata meggyilkolásának napján. Sólymos Sára kirendelt védő tegnap azt mondta védence azt vallotta, hogy egyedül követte el a gyilkosságot, és mostanra tudatosult benne milyen szörnyű bűncselekményt követett el.

A gyanúsított arról beszélt a rendőröknek, hogy szexuális indíttatásból támadt a lányra, de tagadta, hogy nemi erőszakot követett volna el rajta. A tettére P. László nem tudott magyarázatot adni, de „mindvégig abban a hitben volt, hogy nem halt meg a hölgy” – közölte az ügyvéd. A tetthelyről hazament, elaludt, és ébredése döbbent rá, hogy mit tett. Az áldozat mobiltelefonját és készpénzét vitte magával, a mobilt később megpróbálta eladni.

P. László ügyvédje
P. László ügyvédje
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A Jobbik szerint várható volt

Németh Zsolt, a Jobbik képviselője Pécsen sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban. Szerinte sajnos már várható volt egy hasonló eset, mert Pécsen nagyon megromlott a közbiztonság. Kiemelte, hogy július 2-án P. Lászlónak már börtönben kellett volna ülnie (korábbi ügyek miatt), de ehhez képest „ő vígan facebookozott”, tehát a rendőrség nem végezte helyesen munkáját.

Németh mellett jelen volt Gyimesi Gábor, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője is, aki megerősítette, hogy rossza a pécsi közbiztonság, nő a bűncselekmények és a bűnelkövetők száma, az emberek fenyegetve érzik magukat és bandák garázdálkodnak az utcákon. A rendőrség szerint kirakatmunkát végez, és úgy fogalmazott, hogy „én se engedem le a lányomat a két házra levő boltba”.

05
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Gyimesi szerint az általa említett „bandák” önkormányzati bérlakásokban élnek házfoglalóként, ezért végig kellene vizsgálni a lakásokat, milyen károkat okoztak és feljelentést tenni. Németh szerint az egész ügy miatt el kell gondolkozni a halálbüntetés visszaállításán, és azt is elmondta, hogy rémhírterjesztés miatt feljelentést fognak tenni, mert olyan alaptalan hírek terjedtek el, hogy Budapestről skinhead csoportok tartanának Pécs fele.