Minden nőt megkaphatott

2012.07.19. 07:47
A szerb határ közeli tanyák világának balhés nőcsábásza volt a Bándy Kata megölését beismerő P. László, aki vasazásból és házi tetoválásokból élt. A polgármester szerint nem tartotta be a közösség normáit, ezért kiközösítették őt. Rég nem látott apját keresve indult Pécsre.

„Nem nagyon lepődtek meg az emberek, amikor hallották, ki vallotta be a gyilkosságot. Amikor a  tompai hármas gyilkosság tetteséről derült ki, hogy kelebiai, mindenki megdöbbent, mert az illető a közösség része volt, sosem gondoltak róla ilyesmit. P. Lászlóval nem ez a helyzet.”

Maczkó József, Kelebia polgármestere meséli ezt, annak a településnek a vezetője, ahol a Bándy Kata megölését bevalló P. László lakott. A szerb határ vidékéhez másodszor kapcsolódnak sötét ügyek az elmúlt években - a szomszédos Tompán egy panziós családját irtották ki 2009-ben. Ahogy azonban Maczkó mondja, a párhuzamok itt véget is érnek. A polgármester szerint „P. László nem tartotta be a közösség normáit, ezért kiközösítették, a legtöbben azt mondták, jobb elkerülni őt ”. De mit is jelent ez pontosan?

„Járt náluk többször is, a szeme se állt jól. Állandóan lopott, kirabolta a barátnőjét is. Miután elhagyta, elvitte az aranyláncait, mindent. Egyszer a lány későbbi barátjának kocsiját is feltörte.”

El sem kell menni Kelebiához, a híre máris megelőzi. Egy benzinkutas meséli ezt róla az út mentén, aki jól ismerte őt. A faluban pedig csak sokasodnak a hasonló történetek.

Megerősített járőrözés

A 2700 fős községben, ahová tíz kocsma is jutott, nem találni olyan embert, aki nem ismerné. Az egyik kocsmában arról mesélnek, P.-t mindig autóval lehetett látni a környéken, pedig jogosítványa nem volt. A rendőrök tudták, hogy ha autóval látják, nem is kell gondolkozni a büntetésen, mondja a kocsmáros. „Őszintén megmondva? Örülünk. Már nem annak, hogy a lánnyal ez történt, hanem annak, hogy végre rárohad a lakat” – mondja egy másik férfi az utcán.

P. családjának háza
P. családjának háza
Fotó: Szécsi István / Velvet

„Negyedikes-ötödikes koráig rendben volt, aztán kezdődtek a bajok. Amikor elvégezte az iskolát, betört az épületbe” – mondja a polgármester. Szerinte, és ezt több helybeli is megerősíti, alig volt Kelebián, börtönből járt ki-be. „Amikor itthon volt, jobban kellett figyelni, megerősítve járőröztek a rendőrök” – mondja.

Ha azt mondják, lopott, elhiszem

P. családja a Kolbász-sornak nevezett részen, a település határán messze kívül, üzemi területeken, mezőkön túl, egy földút mellett lakik. P. itt, a a tanyavilágban nőtt fel. Este érünk oda, a romos ház ablakain a tévéhíradó hangja hallatszik ki. A hírekben a gyilkosságról van szó.
„Ha azt mondják, betört valahova vagy ellopott valamit, azt elhittem volna. Akkor azt mondom, ez tényleg az én fiam volt. De ezt nem akarom elhinni – mondja a láthatóan összetört anyja. – Kérdezzenek csak meg bárkit itt a soron róla.”

Egy idős asszony a szomszédos telkek egyikén, szintén a gyilkosságról szóló híreket nézi éppen. Azt mondja, P. Lászlót soha nem látta semmi mást csinálni, csak csavarogni, és sokat hallott a betöréseiről. Elmesél egy súlyosabb esetet is – szerinte P. megpróbált megerőszakolni egy másik idős asszonyt a soron, aki már nem tud beszélni, de az asszonynak valahogy mégis sikerült elmenekülnie. Rendőrt már nem is hívunk, minek, mondja lemondóan a mező szélén lakó asszony.

Nem mond mást a szomszédban lakó férfi sem – betöréseket, lopásokat emleget, és azt állítja, P. gyerekkora óta ilyen volt.

P. családjának egyik szomszédja mesél
P. családjának egyik szomszédja mesél
Fotó: Szécsi István / Velvet

Ez tehát, amit a helyiek beszélnek róla. Amit biztosan tudunk büntetett előéletéről, azt védőügyvédje mondta el az Indexnek. Eszerint többször is elítélték vagyon elleni bűncselekményekért, lopásokért és autó elvételéért, illetve zsarolásért is.  Legutóbb tavaly szeptemberben jött ki a börtönből, akkor lopásért volt bent. A védőügyvéd azt is elmondta, legutóbb szabálysértésért ítélték el, a bírságot ő váltotta börtönbüntetésre. A behívó azonban már csak azután érkezett meg, hogy elutazott volna Pécsre Kelebiáról.

VIVA és autós játékok

„Mindig nagyon csinos volt. Hogy honnan voltak a ruhái, azt nem tudom” – meséli róla egy asszony. Egy volt barátnője, Lakatos Nikoletta és anyja pedig azt mondják, P. „minden nőt megkaphatott.”

Lakatos Nikoletta 15 éves volt, amikor megismerkedett P.-vel. Egy közös ismerősükön keresztül találkoztak, éppen akkor, amikor P. kijött a börtönből, és rögtön megtetszettek egymásnak. Lakatos szerint mindig nagyon kedves és udvarias volt vele, soha egy rossz szava nem volt hozzá. Egy idő után oda is költözött Lakatosékhoz, ahol a lány és anyja elmondása szerint is mindig rendesen viselkedett. „Szerette a VIVÁ-t és a Muzsika tévét, nem lehetett tőle sorozatokat nézni” – meséli róla a két asszony, és beszélnek még egy szenvedélyéről: nagyon szerette az autós számítógépes játékokat. Egymástól függetlenül mind a ketten ugyanazt a jelzőt emelik ki P.-ről: szerintük látszott rajta, hogy erősen szeretethiányos volt.

Ő volt a raj

A lánnyal sokat sétált a környéken, ahol legtöbbet a családról beszélgettek. Lakatos szerint néha mesélt a börtönről is, ahol, azt mondta, „ő volt a raj”.

Dolgozni nem látták soha. Lakatos anyja szerint egyszer próbált neki munkát szerezni egy ládagyárban, de az nem jött össze büntetett előélete miatt, és amikor ez nem sikerült, mással nem is próbálkozott. „Büszkén mondta, hogy sosem fog dolgozni” – meséli Lakatos. Pénze szerinte egyrészt vasazásból volt, másrészt volt egy házi tetováló szettje, amivel vállalt varrásokat a környéken. „Nekem is csinált egyet” – mutatja a lábára varrt rózsamintát, ami mellé héberül írta fel a „szeretlek, L.” feliratot. Lakatos azt mondja, sokan nem nézték jó szemmel a kapcsolatot, például az iskolából is figyelmeztették, jobb elkerülni P.-t.  Ő mégis kitartott mellette.

P. egyszer a polgármesterhez is fordult segítségért. Maczkó József elmesélni, egyik börtönbüntetéséből visszatérve bement a hivatalhoz, ahol tízezer forintot kért, hogy „újrakezdhesse a dolgokat." A pénzt megkapta, a polgármester szerint esélyt akartak adni neki.

Lakatos és P. kapcsolatának egy másik kapcsolat vetett véget – P. ugyanis, miközben Lakatossal járt, sok más nővel is lefeküdt. Az akkor még gimnazista Lakatos anyja nem engedte lányának, hogy le is feküdjön P.-vel, de, ahogy mondja, „a férfiak a börtön után vágynak a nőkre”. Lakatos nem örült, de elfogadta, hogy ezt csak mástól kaphatja meg P. – egészen addig, amíg egy másik nőnek, Juhász Eszternek gyereke nem született tőle.

A tanyavilág balhés nőcsábásza

Lakatos azt mondja, „nem akart egy másik család életébe belevatakozni”, anyja pedig ezután nem engedte, hogy folytassák a kapcsolatot. Nem sokkal ezután P. ismét börtönbe került egy korábbi lopási ügye miatt – ez volt az a büntetés, ahonnan tavaly ősszel szabadult.

P. anyja
P. anyja
Fotó: Szécsi István / Velvet

A szóbeszéd szerint amikor kijött, megverte akkori élettársát, gyermeke anyját és elzavarta őt. „Ahogy minden családban előfordul ilyen, elcsattant egy-két pofon” – ismeri el P. anyja. „De maguk mit szólnának, ha megtudnák, miközben börtönben vannak, hogy az asszonyuk már mással van közben?” – mondja. P. fiát azóta is P.anyja neveli. Juhász Eszter azóta nem akart nyilatkozni, a Facebookon azt kérte, hagyják őt békén. Az anya összeomolva is érezhető elismeréssel a hangjában azt mondja, P.-nek mindig voltak barátnői, és „nem azért mondom, mi is cigányok vagyunk, de egy cigány se volt köztük, mind magyar volt”.

Apját kereste

P. másfél hónapja azért ment Pécsre, hogy megkeresse apját, akit legutóbb 16 évesen látott.
Pécsen azonban kiderült, hogy apja már nem él. Ekkor mentek unokatestvérével egy másik rokonhoz, aki a Magtár utcai romos házban lakott. A rokon nem tudott nekik szállást adni, itt, a házban ismerkedett meg viszont egy újabb nővel, akihez be is költözött.

Amikor édesanyja utoljára beszélt telefonon P.-vel, azt mondta, lassan haza akar jönni. Anyja szerint arról beszélt, így, hogy nem találta meg az apját, nincs értelme ott maradnia, inkább visszajönne Kelebiára. Azt nem tudta, mit csinált közben Pécsen.

Solymos Sára, P. kirendelt ügyvédje
Solymos Sára, P. kirendelt ügyvédje
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

A faluban a legtöbben arról beszélnek, volt egy barátja, akivel közösen csinálták a legtöbb betörést. Azt nem tudni, vele ment-e Pécsre, és van-e köze a gyilkossághoz. A rendőrség P. beismerő vallomása ellenére tovább nyomoz, bár P. azt mondta, egyedül követte el, „egyedül viszi el a balhét”. Anyja ezzel kapcsolatban is hitetlenkedik: „nem tudom, kit véd ezzel”.

Két liter bor és szintetikus kábítószer

A rendőrség vasárnap fogta el P. Lászlót. Eddigi vallomásai szerint nem ismerte korábbról Bándy Katát, egyszerűen megtetszett neki, a gyilkosságot szexuális indíttatásból követte el. Második kihallgatásán arról beszélt, két liter bort ivott meg, és szintetikus kábítószert is fogyasztott Bándy Kata meggyilkolásának napján. Sólymos Sára kirendelt védő szerint védence azt vallotta, hogy egyedül követte el a gyilkosságot, és mostanra tudatosult benne, milyen szörnyű bűncselekményt követett el.

A gyanúsított arról beszélt a rendőröknek, hogy bár szexuális indíttatásból támadt a lányra, de nemi erőszakot nem követett el. A tettére P. László nem tudott magyarázatot adni, de „mindvégig abban a hitben volt, hogy nem halt meg a hölgy” – mondta ügyvédje. A tetthelyről hazament, elaludt, ébredése után döbbent rá, hogy mit tett. Az áldozat mobiltelefonját és készpénzét vitte magával, a mobilt később megpróbálta eladni. P. Lászlót szerdán helyezték egy hónapra előzetes letartóztatásba.

Közreműködött: Janecskó Kata, Urvári Timi

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport