Elviszi a front a minikánikulát

2012.07.19. 08:16 Módosítva: 2012.07.19. 10:57

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki az északi, északnyugati megyékre: ezeken a területeken késő délutántól, estétől szórványosan zivatarok alakulhatnak ki viharos (60-75 km/h) széllökésekkel. Az éjféli órákig egy-egy heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás kíséretében.

A szupercella.hu előrejelzése szerint bár eléggé esélyes, hogy legalább egy-két izoláltabb szupercella eléri Ausztria felől a Dunántúl nyugati részét, a heves események vélhetően az ország viszonylag kis területére korlátozódnak.

Ma a napi középhőmérséklet elsősorban a Dunántúl északnyugati részén és a fővárosban érheti el a 25 fokot.

A kánikula átmeneti lesz, ez azonban fokozottan megterheli a szervezetet, különösen a melegfrontra érzékenyeket. Náluk fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság jelentkezhet, ingerlékenyebbé válhatnak.

Holnap délen, délkeleten változóan felhős, napos idő lesz, másutt sok lesz a felhő. Az ország északi felén többfelé, másutt szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északi szél helyenként megerősödik, zivatar környékén viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 12–17 fok között, a legmagasabb 19–30 fok között alakul.

A hét végén tovább csökken a hőmérséklet, eső, zápor, zivatar többfelé lehet. Vasárnap 19–24 fok lesz, de a jövő hét elején ismét melegszik az idő.

A Balaton Siófoknál 21, a Velencei-tó Agárdnál 20 fokos.