Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lefedik a porzó vörösiszap-tározót

2012.07.19. 12:08 Módosítva: 2012.07.19. 12:09

Mintegy 150 millió forintot tesz ki a vörösiszap-tározók lefedésének költsége, a munkálatok a Veszprémi Bányakapitányság folyamatos felügyelete alatt zajlanak - mondta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) vezérigazgatója a timföldgyár iszaptárolóinak bejárása után. Bakonyi Zoltán kiemelte: pontos összeget csak a munkálatok befejezése után tudnak majd, jelenleg az átszakadt X-es tárolón dolgoznak. A költségek még emelkedhetnek, és a tározó előírások szerinti lefedése az időjárástól is függ.

A porzást megakadályozó földborítás elhelyezése különleges odafigyelést igényel, a munkálatokat állandó felsőfokú műszaki felügyelet mellett végzik. A munkagépeknek 20-25 méter magas vörösiszap-rétegen kell közlekedniük, ezért csak a legnagyobb tapasztalattal rendelkező gépkezelők dolgozhatnak a tározókban.

A menekülési útvonalat minden pillanatban biztosítani kell, mert egy hirtelen zivatar azonnal elmocsarasítja az anyag felszínét, és a gépek megsüllyedhetnek. A biztonsági útvonalakat "faágszerűen" alakították ki, hogy néhány tíz méteren belül minden irányban elérhető legyen egy szürkesalakaljzattal megerősített út. A 49 hektáros IX-es tároló teljes területét lefedték, ezen már megindult a spontán növényesedés.

A vezérigazgató elmondta, a munkálatok a katasztrófában megsérült X-es tározón akkor gyorsulhatnak fel, amikor már a kazettába száraz iszapot is elhelyezhetnek. A száraz vörösiszap felszínén gyorsabban tudják elteríteni a földet, mint a korábban nedves technológiával lerakott anyagon.

A veszprémi bányakapitány a hétfői ellenőrzése után közölte: a katasztrófában átszakadt X-es iszaptározó felét lefedte a Mal Zrt., és további 7,5 hektáron mentesítette a területet. A tároló még le nem fedett részeinek felületét továbbra is napi rendszerességgel nedvesítik, megakadályozva ezzel az anyag porzását. A porszennyezés megszüntetésére május vége óta több határozatban kötelezték a céget. A zöldhatóság a közeli Lőrintepusztára telepített mérőrendszer segítségével folyamatosan figyeli a levegő porkoncentrációját, ez az állomás adatai szerint jelenleg az egészségügyi határérték alatt van.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) áprilisban környezetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a vörösiszap kolontári kiporzása miatt. Az ügyben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tett feljelentést.

A zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása májusban a viharos erejű szél miatt extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki. Olyan magas porszennyezettséget mértek, amelynek a rövid idejű hatása is jelentős egészségi kockázatot jelent.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófában tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel. A katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása szeptemberben kezdődik a Veszprémi Törvényszéken, az elsőrendű vádlott a Mal vezérigazgatója.