Dombóváron marad a Kossuth-szobor

2012.07.26. 14:29
Elfogadta a dombóvári képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén az Országgyűlés Hivatalával a Kossuth-szoborcsoportról kötendő megállapodást – közölte Kerényi Zsolt, a város alpolgármestere.

A megállapodás alapján a budapesti Kossuth téren a szoborcsoport azonos méretű másolatát állítják fel, az eredeti szobrok pedig Dombóváron maradnak.

A határozati javaslathoz csatolt dokumentum azt is rögzíti, hogy a másolatok elkészítéséhez a helyszínen vesznek mintát az alkotásokról, hozzájárulásáért az Országgyűlés Hivatala másfélmillió forintot fizet a dombóvári önkormányzatnak. A Kossuth téren felállítandó másolaton a hivatal feltünteti, hogy köszönet illeti Dombóvár polgárait a műalkotást megőrzéséért.

Kossuth szoborcsoport Domb%C3%B3v%C3%A1r
Fotó: Csanády / Wikipedia

Tóth Zoltán, a testület városgazdálkodási bizottságának fideszes elnöke előterjesztésében utalt arra, hogy a városgazdálkodási és a kulturális bizottság, valamint Wachsler Tamás, a Kossuth tér rekonstrukcióját tartalmazó Steindl Imre-program vezetője július 12-én egyeztetett a szobrok sorsáról.

A program szakmai csoportja azt javasolta, hogy az alkotások elmozdítása nélkül, szilikonos mintavétellel készítsék el a másolatokat. A munka a helyszínen mintegy 3-4 hónapot vesz igénybe; a módszer költség- és időigényesebb, mint restaurátorműhelyben helyreállítani a szobrokat, így azonban szállítás miatt biztosan nem sérülnek meg az alkotások – olvasható a bizottsági elnök előterjesztésében. Tóth Zoltán arra is kitért, hogy a hivatal által fizetendő másfélmillió forintot a dombóvári szigeterdei parkban álló eredeti szobrok megóvására fordítják.

Az Országgyűlés a budapesti Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló 2011. július 13-ai határozatával döntött arról, hogy 2014. május 31-ig visszaállítják a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát.
Horvay János (1874-1944) szobrászművész alkotását 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtt. A Batthyány-kormány tagjainak teljesalakos szobrait és egy, a magyarság küzdelmét ábrázoló, sokalakos kompozíciót 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra vitték, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban.

A szobrok visszaszállítása ellen Szabó Loránd, a város független polgármestere tiltakozó akciót indított, amelyhez több százan csatlakoztak, és októberben a fideszes többségű dombóvári képviselő-testület is kinyilvánította, hogy nem ért egyet az alkotások Budapestre szállításával.