Német hadfelszereléseket kapott a HM

2012.07.26. 17:24
Térítésmentesen kapott Magyarország hadfelszereléseket Németországtól, a tíz teherautót és az ötszáz rohamsisakot Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön vette át a németországi Feldkirchenben.

Németország a Magyarországnak átadott eszközökkel próbálja ki, hogy miként lehet "egy szövetségesnek jogilag rendezett módon ingyenesen átadni hadi felszerelést" – mondta az MTI-nek telefonon Hende Csaba.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt több vezető német politikus, köztük Christian Schmidt, a védelmi minisztérium államtitkára, aki beszédében hangsúlyozta, hogy kiválóak a német-magyar katonai kapcsolatok – tette hozzá.

A használt, de jó állapotú Mercedes-Benz Unimog típusú teherautókat a honvédség híradós alakulatai használják majd, a legmodernebb típusú, új kevlársisakokat pedig az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák. Ezek a felszerelések az előfutárai lehetnek további, akár rendszeres és nagy volumenű eszközátadásoknak – mondta a miniszter.

Hende Csaba kifejtette: a német hadsereget a következő években jelentősen átalakítják, és ennek során nagyon sok haditechnikai eszköz válik majd feleslegessé. Ezeket a főszabály szerint értékesítik, de nem zárkóznak el az elől, hogy adott esetben Magyarország számára térítésmentesen adjanak át felszerelést.

Hozzátette: már megkapták az összesítést azokról az eszközökről, amelyektől a Bundeswehr az átszervezési folyamatban meg kíván válni, és a magyar honvédség vezérkarának szakértői meghatározták azokat a tételeket, amelyek érdekesek lehetnek számunkra.