Rendőrök verték a cigányokat a holokauszt emlékére

2012.08.02. 18:05
Hajrá dzsipszik! - hangzott fel a ritka kiáltás a Vasas Fáy utcai sporttelepén. Végre most megverjük a rendőröket - nevetgélt két cigány férfi a pálya szélén. Mindezen a legkevésbé sem lepődtünk meg.

A meglepetésen ugyanis már akkor túl voltunk, amikor megkaptuk a meghívót, mely a roma holokauszt emléknapjára rendezett öregfiúk-focimeccsről szólt a budapesti rendőrség csapata és a cigányválogatott között. A népirtás-emlékmeccs első ránézésre olyannak tűnt, mintha a South Parkból vették volna az ötletet, a helyszínen azonban már az is természetesnek tűnt volna, ha strandröplabda-meccset játszananak a holodomor emlékére.

Fülöp Valter ezredes elmondta, egy konferencián született az ötlet, hogy egy közös meccsel emlékezzenek erre a napra. Arra gondoltak ugyanis, hogy az összetartozást mivel lehetne jobban kifejezni, mint egy focimeccsel.

A tűző napon sárga zakójában Mága Zoltán végezte el a kezdőrúgást, de nem ő volt az egyetlen híresség a pálya környékén. Mészöly Kálmán a róla elnevezett műfüves pálya széléről figyelte az első félidőt, ezúttal a szokásos hév nélkül.

A cigányválogatottban pedig ott volt Nemcsák Károly színész, aki a meccs után elárulta az Indexnek, ő “tiszteletbeli cigány” akinek sok a cigány barátja, így került a csapatba.

Mire a bíró belefújt a sípjába, a pálya szélén már lengtek a piros kerekes cigányzászlók, és zengett a hajrá cigányok-skandálás. Vagy ha nem is zengett, jó néhány kislány ezt kiabálta.

Ha ezt a meccset egy amerikai filmben látjuk, ott egész biztosan végig ölelgetik egymást a játékosok, mindenki mosolygott volna a másikra és szirupban úszott volna a pálya.  Szerencsére az őszinte foci itt átsütött az egyébként kedves gesztuson és a meccs közben ugyanúgy repkedtek a fussál már bazmegek és a mi volt ez sporik, ahogy ez lenni szokott, ha huszonkét férfi elmegy focizni, mindenféle magasztos ok nélkül.

A cigány csapat tagjai nem tűntek túl összeszokottnak, ami nem volt véletlen - mint megtudtuk, a válogatott összeállítása viszonylag rugalmas, ebben a felállásban még nem is játszottak. Velük szemben voltak a kifejezetten összeszokott rendőrök, akik szervezett játékkal végig uralták a meccset.

Mága Zoltán félidőben be is akart állni, hogy segítsen a csapaton, ez végül nem történt meg - rövid gyászszünet viszont volt az áldozatok emlékére. A rendőrök összeszokottságának meg is lett az eredménye, végül 3-1-re győztek. A meccs végén így is közös fotóval ünnepelték az összetartást és a játékosok elmentek egy közös birkapörölt-ebédre.

Miért augusztus 2.?

Különböző becslések vannak arról, hány cigány áldozata volt a holokausztnak, a számok 200 ezer és kétmillió között változnak. Hasonlóan változik a magyar cigány áldozatok számának becslése, 5 és 70 ezer között.

1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka felszámolták a cigánytábort Auschwitz-Birkenauban. Ekkor végezték ki az utolsó háromezer lakót. A Cigány Világszövetség 1972-es konferenciájának döntése alapján ez lett a cigány holokauszt emléknapja.