Újabb érintett a Fenyő-gyilkosságban

2012.08.03. 07:12

Az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is összefüggésbe hozott Jozef Hamala a Fenyő János médiavállalkozó elleni merénylet harmadik érintettje, írja a Magyar Nemzet.

A médiavállalkozó meggyilkolásával Jozef Rohácot gyanúsítják, de a támadásban a nyomozók szerint szerepe lehetett Hamalának és a szintén Magyarországon előzetesben lévő Ladislav T.-nek is.

A három szlovák állampolgárságú férfi közül Rohácot és Hamalát az Aranykéz utcai pokolgépes támadással is összefüggésbe hozta a rendőrség, eszerint a merénylet felbujtója a nemrég őrizetbe vett Portik Tamás volt. A Portik és négy társa előzetes letartóztatásáról döntő bírósági határozat ügyiratszáma megegyezik a Fenyő-ügy iratszámával, írja a napilap.

A Fővárosi Főügyészség Rohác esetében az Aranykéz utcában történtek miatt, Hamalánál pedig mindkét bűncselekmény miatt indítványozta nemzetközi elfogatóparancs kiadását a Fővárosi Törvényszéknél. Kezdeményezték mindkét férfi kiadatását is Szlovákiánál.

Rohácnál erre azért van szükség, mert eddig csak a Fenyő-ügyben gyanúsította meg a rendőrség, ahhoz, hogy a robbantás miatt is büntetőeljárást indíthassanak ellene, Szlovákiának újra ki kell adnia.

Jozef Hamala viszont a napilap információi szerint évek óta halott, egy telefonfülkében végeztek vele a Felvidéken ismeretlen elkövetők. A magyar nyomozók vélhetőleg tisztában vannak ezzel, de korábban hivatalos értesítést nem kaptak róla a szlovák hatóságoktól.

Hamala volt az, aki az Aranykéz utcai merénylet előtt hamis okmányokkal megvásárolta Magyarországon azt a gépkocsit, amelyben az elkövetők elhelyezték a távirányítású pokolgépet. Rohác, Hamala és társaik egy körúti szállodában laktak a robbantás előtti napokban. A bűncselekmény után percekkel sietősen kijelentkeztek onnan, gond nélkül átjutottak Szlovákiába, majd ott nyomuk veszett.