Meghalt Zwack Péter

2012.08.05. 20:38 Módosítva: 2012.08.05. 23:06
85 éves korában, Olaszországban meghalt a magyar gazdasági és politikai élet egyik legszínesebb egyénisége, a szeszgyáros-képviselő Zwack Péter.

Az egyik legismertebb magyar családnév birtokosa 1927-ben született Budapesten, zsidó gyökerű keresztény családban. Az apjáé volt a Zwack Unicumot készítő gyár. 1945-ben érettségizett, a holokausztot itthon élte túl, majd 1947-ben a kommunisták elől Olaszországba emigrált, ahonnan az Egyesült Államokba ment tovább, ott diplomát szerzett. Eleinte különböző kisebb munkákat vállalt, 1952-ben a connecticuti New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cég társtulajdonosa lett.

Az Egyesült Államokban megházasodott. 1956-ban Eckhard Tiborral, valamint a korábbi amerikai elnökkel, Herbert Hooverrel és Sargent Shriver Jr-ral létrehozta a „First Aid for Hungary” alapítványt, és 120 ezer dollárt gyűjtött a magyar forradalom menekültjei számára. 1970-ben jött vissza Európába, hogy Bécsből vezesse a családi céget, végül újra Olaszországban kötött ki. Firenzei lakosként lett a Fiorentina focicsapatának ismert támogatója.

ZWACKD  FO20050512026
Fotó: Földi Imre / MTI

A rendszerváltás hajnalán, 1988-ben költözött vissza Magyarországra. 1990-ben washingtoni nagykövetté nevezzék ki, de egy évvel később az MDF-kormány leváltotta. Ezek után lett a Liberális Polgári Szövetség-Vállakozók Pártja elnöke. Ő lett a választásokra felbomló, kommunistaellenes SZDSZ-Fidesz-szövetség egyetlen pozitív eredménye, mivel 1994-ben az SZDSZ, a Fidesz és az Agrárszövetség közös jelöltjeként jutott be a Parlamentbe, lenyomva az MSZP-t, bár a választás idejére a szövetség felbomlott. 98-ban függetlenként, liberális támogatással nem jutott be a Parlamentbe, aztán 2002-ben, már SZDSZ-esként mégis, de fél évvel később lemondott.

A hazai gazdasági életbe 1991-ben csatlakozott vissza, amikor üzleti partnerével, Emil Underberg likőrgyárossal együtt privatizálta a Budapesti Likőripari Vállalatot és megalakította a Zwack Unicum Rt.-t., aminek a vezetésétől 2008-ban vonult vissza. Két feleségétől hét gyereke van, a családi hagyományt a két legfiatalabb, Sándor és Izabella viszi tovább.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport