Szabó megtámadta a szakképzési törvényt

2012.08.05. 10:56
A tisztázatlan részletszabályok miatt nehezen értelmezhető az új szakképzési törvény, véli Szabó Máté. Az alapjogi biztos szerint az emberi méltóságot is sértheti, hogy az állam csak egy szakképesítés megszerzését támogatja, így olyanok is fizethetnek, akiket egészségügyi okokból tanácsolnak el, már a képzés megkezdése után.

A szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa. Értékelése szerint a jogszabály sérti a jogállamiság elvét, mert számos kérdést nem szabályoz kellő részletességgel. A hiányosságok miatt az érintett szülőknek, gyermekeknek és pedagógusoknak nincs lehetőségük a törvény kellő mélységű megismerésére és a felkészülésre, írta közleményében.

Szabó értékelése szerint a szakképzésben való részvétel egy egész életpályára kihatással lehet. Így alapvető fontosságú lenne, hogy az érintettek megismerhessék az általános és a részletszabályokat, és erre kellő idejük is legyen.

Ez a követelmény azonban szerinte nem érvényesól maradéktalanul. Még az sem egyértelmű, hogy a korábbi szabályozás alapján kezdett szakképzéseket milyen szabályok alapján lehet sikeresen lezárni. Ahogy az sem, hogy az állam milyen támogatást köteles biztosítani a szakképzéshez.

A szakképzési törvény csak az iskolai rendszerben meghatározott időszakon belül megszerzett első szakképzést teszi ingyenessé. Ez a szabályozás nincs figyelemmel arra, hogy milyen okból húzódott el a képzés, az egyéni, adott esetben méltányosságra alapot adó szempontok nem mérlegelhetők. Így az is eleshet az ingyenes középfokú oktatás lehetőségétől, aki nem felróható okból, például egészségügyi alkalmatlanság miatt kényszerül egy már megkezdett képzésről egy másikra váltani.