Jövőre lesznek meg a tavalyi népszámlálás eredményei

2012.08.09. 13:15

Jövő márciusban nyilvánosságra hozzák a 2011-es népszámlálás adatait – jelentette be Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke. Mint elmondta: annak érdekében, hogy a kicsit megcsúszott feldolgozás miatt ne szenvedjen az ország adathiányban, úgynevezett mintafeldolgozást készítenek, azaz a népszámlálási kérdőívekből mintát vesznek, a legfontosabb társadalmi viszonyokra vonatkozó adatokat feldolgozzák, ennek eredményét pedig várhatóan már szeptemberben közlik.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke rámutatott: adatvédelmi szempontból is fontos a népszámlálás, mert az állampolgárok bizalma erősödik, ha az adataikkal semmilyen módon nem élnek vissza. Főleg az önkéntes kérdésekre adandó válaszok számát növelheti a népszámlálás adatbiztonságába vetett bizalom erősödése.

Emlékeztetett arra, az adatvédelmi biztos folyamatos konzultációban állt a KSH munkatársaival az előkészítés során, és ezt a hagyományt folytatja a hatóság is. Megemlítette, hogy hétfőn ellenőrizték az adatfeldolgozási munkálatokat, és meggyőződtek arról, hogy a szervezési és a technikai intézkedések – egyebek mellett az, hogy nincs internet a munkába bevont számítógépeken – erősítik az adatok biztonságát. Hangsúlyozta: az adatokat kizárólag statisztikai célokra lehet felhasználni. Egy alkalommal még a rendőrség kérését is vissza kellett utasítani, amikor nyomozáshoz szerettek volna vallásra vonatkozó adatot kérni egy emberről.

Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a kormányrendeletben előírtaknak megfelelően május 15-én megkezdték a népszámlálás során keletkezett 11,4 millió papír kérdőív feldolgozását. Az Educatio Kft.-nél a KSH előírásai szerinti szigorú biztonsági szabályok és folyamatos minőségellenőrzés mellett végzik az adatfeldolgozást november végéig.

A jogosultakon kívül senki nem férhet hozzá az adatokhoz, az adatfeldolgozás összetett folyamata pedig "magas színvonalú informatikai támogatással, az adatvédelmi szabályok betartása mellett (...) történik" - fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy az adatfeldolgozási munkálatokba 493 közfoglalkoztatottat vontak be, mellettük mintegy 80 ember tartalékos. Fizetésük havi bruttó 92 ezer forint, amin felül kapnak cafetériát is - jegyezte meg.

Felsorolta a munka fázisait is, melyek között szerepel a szkennelés, a kitöltött kérdőívek karaktereinek felismerése, az azonosítók ellenőrzése, a teljesség ellenőrzése (azaz, hogy mindenre válaszolt-e a kérdőív kitöltője) és a riportfelület (szöveges kitöltött rész) áttekintése. A munka elvégzése után minőségellenőrzésre nyújtják be az adatokat a KSH-hoz.

Mag Kornélia, a KSH osztályvezetője, a népszámlálás feldolgozásának projektvezetője közölte: jelenleg 4,1 millió kérdőívet szkenneltek be és megkezdték az egyes kérdőívek teljességellenőrzését is. Felhívta a figyelmet arra: a lakáskérdőívek címeit adatvédelmi okokból már a szkennelési fázisban kitakarják.

Ütemtervük alapján október 26-ig a papír alapú kérdőívek számítógépes bevitelét teljesen be kell fejezni.