Óriásbaba született Debrecenben

2012.08.14. 14:00

A családot és az orvosokat is meglepte az augusztus 8-án Debrecenben született Erdős Zselyke, aki 6300 grammal és 63 centivel látta meg a napvilágot.

Az ultrahang-felvételek alapján az orvosok sem számítottak arra, hogy Magyarország talán legnagyobb babája fog megszületni a debreceni Kenézy Kórházban, ami egyben az ápolóként dolgozó édesanya munkahelye is.

Erdős Tünde, Zselyke édesanyja kedden az MTI-nek beszámolt róla, hogy a családba második gyermekként érkezett kislány császármetszéssel született meg, vasárnap óta pedig már hajdúböszörményi otthonukban jár csodájára a rokonság és a sajtó is.

Erdős Zselyke édesanyjával, Erdős Tündével hajdúböszörményi otthonukban. Mellettük balra az édesapa, Szilágyi Szabolcs, jobbra Erdős Tünde kisfia, Erdős Nándor.
Erdős Zselyke édesanyjával, Erdős Tündével hajdúböszörményi otthonukban. Mellettük balra az édesapa, Szilágyi Szabolcs, jobbra Erdős Tünde kisfia, Erdős Nándor.
Fotó: Czeglédi Zsolt

„Nem mutattak ki cukorbetegséget a babánál, és a családban sem tudunk hasonló esetről, a terhesség alatt pedig nem szedtem magzatvédő szereket, így rejtély, mitől nőtt ilyen nagyra a kislányom” – mondta a boldog anya.

Mint mesélte, a kis Zselyke nagyon jól érzi magát otthon, éjszakánként nagyokat alszik, nappal pedig sok vendéget fogadnak, hiszen a látogatók is tudják, hogy valószínűleg Zselyke az ország legnagyobb csecsemője.

2009-ben egy 64 cm-es, 6,2 kg-os óriáscsecsemő született Miskolcon.

Rekorderek

2005-ben Brazíliában született egy 8 kilós csecsemő. Idén februárban született meg a legsúlyosabb kínai csecsemő, 7 kilóval.

Egy lengyel nő 2007-ben Szczecinben 7130 grammos, 66 centiméteres kisfiúnak adott életet, ezzel ő tartja Lengyelországban az országos rekordot. Születési súly tekintetében már az öt kilogrammot meghaladó újszülöttek is ritkaságszámba mennek, egy hatkilós bébi pedig valóságos jelenségnek számít, de a több mint hétkilós kisfiú igazi nehézsúlyú bajnok. Ilyen testsúlyt normál körülmények között hat-hét hónapos korukra érnek el a csecsemők. Az átlagos újszülött súlya 3,4 kg.

A világ legnagyobb csecsemője egyébként a kanadai Anna Haining Bates fia volt. Anna Bates 1846-ban 8,2 kilóval született, és később a 227 cm-es magasságot is elérte, volt, hogy 159 kilót nyomott. 42 évesen halt meg. A fia túlszárnyalta, 1879-ben 10,8 kilóval és 71 centivel jött a világra, de csak 11 óráig maradt életben.

Alexander Karelin, a szovjet kötöttfogású birkózó 6,8 kilósan jött a vilgára.