Mindegyik Szíriában elrabolt magyar rendőr volt

2012.08.15. 12:11 Módosítva: 2012.08.15. 12:11

A Damaszkuszban augusztus 13-án délelőtt mindhárom magyar állampolgár korábban a rendőrségnél szolgált, de csak egyikük foglalkozott kutyakiképzéssel, pontosította a korábban megjelent adatokat a Terrorelhárítási Központ. Hajdu János, a TEK főigazgatója a Miniszterelnökséghez küldött jelentésében azt írja: augusztus 13-án délelőtt 9 és 11 óra között Damaszkusz külvárosában fegyveresek állítottak meg egy autót, amiben hatan utaztak, 3 magyar és 3 szír állampolgár.

A három középkorú, 40 év körüli magyar férfi korábban a rendőrség különböző szakmai területén teljesített szolgálatot. Aktív rendőrként egyikőjük foglalkozott kutyakiképzéssel. Mindhárman évekkel ezelőtt leszereltek, a rendelkezésre álló adatok alapján 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban hagyták el a szervezetet.

A Terrorelhárítási Központ jelenleg két, egymással párhuzamosan futó, szíriai emberrablási ügyben végez felderítést. Április 28-án két magyart raboltak el Szíriában. Akkor a TEK hosszas diplomáciai huzavona után tudott kommandósokat küldeni a helyszínre. Ennek azonban egyelőre semmilyen látható eredménye nincsen, még csak új információ sem érkezett sorsukról.

A hivatalos közlemény szerint a beérkező információk elemzése, értékelése során vizsgálják azt is, van-e kapcsolat a két emberrablási eset között, de ezt a jelenlegi adatok nem támasztják alá.