Lázár otthagyja a céges posztját

2012.08.16. 10:51

Távozik a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt igazgatóságából Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Hódmezővásárhely leköszönő polgármestere, írja a HVG című hetilap.

Lázár 2003 óta vett részt az 1995-ben privatizált egykori állami gazdaság tevékenységében, amelyben 2011-es vagyonbevallása szerint 2 százalékos tulajdonrésze van. A politikus a részvényeit továbbra is megtartja. A cég 2010-ben 17,4 millió, tavaly pedig 104 millió forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak.

A Hódmezővásárhely és Makó között csaknem kétezer hektáron gazdálkodó Gorzsai tulajdonos-elnöke Gyapjas Károly 2007-ben Lázár meghívására az alföldi város gazdasági tanácsadó szenátusába is bekerült. Igazgatósági tag maradt Raskó György, az Antall-kormány földművelési közigazgatási államtitkára.

Lázárnak részjegye van a szegedi Fontana Credit takarékszövetkezetben, továbbá több mint 40 hektár termőföldje van Hódmezővásárhelyen, Mártély és Mindszent környékén, ezek egy részét bérbe adja. 

Orbán Viktor miniszterelnök május közepén jelentette be, hogy Varga Mihályt Lázár János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője váltja a Miniszterelnökség élén. A kormányfő a Fidesz frakció előtt Lázár kinevezést azzal indokolta, hogy a kormányzás következő szakaszában a politikai kérdések jobban előtérbe kerülnek, Lázár pedig ismeri a frakciót, így jobban tud közvetíteni a kormány és a frakció között. Lázárnak a kinevezése miatt le kellett mondania a polgármesteri posztjáról, utódát     szeptember másodikán választják meg.