Szolnokra került a Sukoró-ügy

2012.08.21. 19:12
Két kiemelt jelentőségű büntetőügyet helyeztek át a Fővárosi Törvényszékről másik, azonos hatáskörű bíróságra – közölte Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Az OBH a két ügyet nem nevezte meg, de a bírósági honlapon megtalálható határozatokból, a vádlottak ottani felsorolásából kiderül, hogy az OBH elnöke, Handó Tünde a Szolnoki Törvényszéket a sukorói telekcsereügyben indult büntetőperre jelölte ki. A másik ügyet a Szekszárdi Törvényszék tárgyalná. Ez utóbbinak – amely helyi tájékoztatás szerint kábítószerrel való visszaélés miatt indult – tizenegy vádlottja van, többségük a nevek szerint távol-keleti.

A Fővárosi Törvényszék elnöke július 26-án, az OBH elnökéhez  beterjesztett indítványában az ügyek időszerű elbírálásának biztosítása érdekében két kiemelt jelentőségű büntetőügynek az áthelyezését kérte másik, azonos hatáskörű bíróságra – olvasható a közleményben. Közölték, az indítványban a büntető ügyszak hosszú idő óta fennálló rendkívüli leterheltségére hivatkozott, amely miatt a két soron kívüli eljárás lefolytatására nincs lehetőség.

A Fővárosi Törvényszéken június 30-án a folyamatban maradt elsőfokú büntetőperes ügyek száma 522 volt. Ebből 351 a soron kívüli ügy, míg a kiemelt jelentőségű ügyek száma jelenleg 223, ezek közül 42 ügy kitűzetlen. Amíg a büntető ügyszakban országos átlagban egy bíróra 17 ügy, addig a Fővárosi Törvényszéken 28,7 ügy jut.

A sukorói telekcsereügy öt vádlottja közül három augusztus elején levélben fordult az OBH elnökéhez. Közölték, hogy elhamarkodottnak és megalapozatlannak tartják a Fővárosi Törvényszék elnökének azon kezdeményezését, hogy a büntetőügy tárgyalására más törvényszéket jelöljenek ki.