Az amerikai nagykövetség cáfolja Lázár Jánost

2012.08.30. 21:01
Lázár csütörtökön a kérdésre, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt-e, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ellen ne induljon eljárásm azt válaszolta: "igen, természetesen volt ilyen kérdés, nyomás, tájékozódás és olyan befolyásolási kísérlet, amely arról szólt, hogy a szocialista párt kapjon védelmet, immunitást". A követség nyilatkozatban cáfolt: "Mint azt sok alkalommal közöltük: nem avatkozunk bele a (magyar) belügyekbe".

Az Egyesült Államok nem avatkozik bele Magyarország belügyeibe, és az amerikai kormány nem kérte a magyar hatóságoktól, hogyan járjanak el - közölte a budapesti amerikai nagykövetség csütörtökön Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy kijelentésére reagálva.

"Mint azt sok alkalommal közöltük: nem avatkozunk bele a (magyar) belügyekbe" - közölte a nagykövetség. Leszögezte: "téves azt sugallni, hogy az Egyesült Államok kormánya olyan kéréssel fordult a magyar hatóságokhoz, hogy lépjenek fel vagy ne lépjenek fel ebben az ügyben".

"Amit több ízben hangsúlyoztunk, az a jogállamiság és a bírói függetlenség fontossága" - tartalmazza az amerikai állásfoglalás.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön egy fővárosi sajtótájékoztatón - amelynek az elszámoltatás volt a témája - egy kérdésre, miszerint Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból érkezett-e a kormányhoz olyan nyomás, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök ellen ne induljon eljárás, ne legyenek elszámoltatva, azt válaszolta: "igen, természetesen volt ilyen kérdés, nyomás, tájékozódás és olyan befolyásolási kísérlet, amely arról szólt, hogy a szocialista párt kapjon védelmet, immunitást".

A kiemelt büntetőügyekről érdeklődtek

Az amerikai nagykövetség emlékeztetett arra, hogy idén januárban közölte: munkatársaik rendszeresen találkoznak kormánytisztviselőkkel, politikusokkal, elemzőkkel és a civil társadalom képviselőivel, hogy minél jobban megértsék az országos és nemzetközi jelentőségű ügyeket, ez a diplomaták munkája.

A nagykövetség akkor a Magyar Nemzetben megjelent hírre reagált, amely szerint a diplomácia képviselet összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, a többi között a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szembeni eljárásról.

Az amerikai nagykövetség számos ügyben kért információt és statisztikákat a Legfőbb Ügyészségétől is, "ugyanúgy, ahogy sok más kormányhivataltól és nem kormányzati szervezettől is kértünk tájékoztatást és számadatokat" - közölte akkor a nagykövetség.

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai nagykövetség összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Népszabadságnak akkor úgy nyilatkozott: a nagykövetség ezen lépése "túlment minden határon".

Inkvizíció puha párnákkal

Lázár csütörtöki sajtótájékoztatójának témája az elszámoltatás volt, amely szerinte eredményesen zárult. Lapunk néhány hete közölt összesítéséből azonban az derült ki, hogy az elszámoltatás koránt sem volt sikeres. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost augusztusban felmentették, és a helyére sem neveztek ki senkit. Az ezernél is több vizsgálatból alig jutott el valami a bíróságig. Ami pedig eljutott, abban is leginkább felmentették a vádlottakat.