Lázár javaslata keresztbe tesz a falvak társulásának

2012.09.05. 11:41

Több vasi kistelepülés is nehéz helyzetbe kerülne, ha az Országgyűlés elfogadná a fideszes Lázár János augusztusban benyújtott képviselői önálló indítványát, amely szerint csak azonos országgyűlési egyéni választókerülethez tartozó települések hozhatnának létre közös önkormányzati hivatalt - írta a Vas Népe.

Az új önkormányzati törvény szerint 2013. január elsejétől a kétezer főnél kisebb lélekszámú településeknek egy másik faluval (falvakkal) társulva közös önkormányzati hivatalt kell létrehozniuk és működtetniük.

Több olyan kistelepülés is van Vas megyében, például Sé és Perenye, amely már az év eleje óta közös önkormányzati hivatalt működtetnek, hozzájuk csatlakozna Bucsu és Narda is; csakhogy Perenye a sárvári, a három másik község a szombathelyi választókerülethez tartozik. Hasonló helyzetben van Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes és Szentpéterfa.

Éppen ezért Linhárt Gábor, Vaskeresztes és Biczó Barnabás, Perenye körjegyzője levélben fordultak Hende Csaba honvédelmi miniszterhez, a térség országgyűlési képviselőjéhez, hogy a törvénymódosítás előkészítésénél tolmácsolja az aggályaikat.

A politikus válaszában azt ígérte, az indítvány tárgyalásakor fel fogja használni a vasiak érveit. A lap értesülése szerint a Fidesz szerdán Sárváron kezdődő frakcióülésén tárgyalják a témát.