Lázár irányítja az Információs Hivatalt

2012.09.10. 23:36 Módosítva: 2012.09.10. 23:42

Szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János gyakorolja az Információs Hivatal (IH) irányításával kapcsolatos jogköröket - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Az Országgyűlés július elején fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján a miniszterelnök irányíthatja a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt, amely addig a Külügyminisztériumhoz tartozott.

Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki az IH irányítására Orbán Viktor kormányfőt. A miniszterelnök a feladat ellátására a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki, közölte a Kormányszóvivői Iroda

Lázár feladatkörébe kerül többek között az IH feladatainak meghatározása, a hivatal gazdálkodásának, törvényes és rendeltetésszerű működésének ellenőrzése. Az Információs Hivatal főigazgatójának kinevezése és a kinevezés visszavonásának jogköre továbbra is a miniszterelnöknél marad.

Lázár János augusztus 31-én azt közölte, hogy Pásztor István dandártábornokot kívánja kinevezni az Információs Hivatal főigazgatójának Orbán Viktor.

A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében - olvasható a szervezet honlapján.  • Hírek
  • Bankszámla