Orbán egy bölénnyel tárgyalt

2012.09.11. 15:51
Nem léphetünk vissza a munka-, család- és vállalkozásellenes adórendszerhez, béreket pedig nem fogunk hitelből emelni, mert ez már kétszer is tönkretette az országot, jelentette ki Orbán Viktor miután Gaskó Istvánnal, a Liga Szakszervezetek elnökével találkozott. A kormányfő azt mondta, szeret hozzá hasonló rendszerváltáskori bölényekkel találkozni, akikkel annak idején együtt szívták a puskaport.

A kormányfő akárcsak tavaly, idén is személyesen ment el a Liga Szakszervezetekhez, ahol részt vett a több szervezetet egyesítő konföderáció elnökségi ülésén. Orbán Gaskóra utalva azt mondta, szeret olyan rendszerváltáskori bölényekkel találkozni, akikkel annak idején együtt ültek az ellenzéki kerekasztalnál, és akik közül már csak kevesen vannak a hazai közéletben.

Tizenöt ügyből tízben egyetértünk, mondta a találkozó után Orbán. A szakszervezet egyik fő követelése az egykulcsos adórendszer megszüntetése, amely szerintük nem szolidáris és nem igazságos. A kormányfő erre azt mondta, az adórendszer egészét érintő kérdésekről a szakszervezetek jelzéseit is várják, de egy dologban nem hajlandó engedni: az adórendszer lényegén nem változtat. Orbán szerint épp elég bajt okozott, hogy az adórendszer hosszú ideig munka-, család- és vállalkozásellenes volt.

A miniszterelnök a 700 eurós magyar átlagkeresetek mellett teljesen indokoltnak tartja, és egyet is ért a szakszervezetek béremelési követeléseivel, de arra figyelmeztetett: nem akarnak harmadszor ugyanabba a folyóba lépni.  Az ország kétszer ment tökre az elmúlt húsz évben amiatt, hogy gazdasági teljesítmény híján hitelekből emeltek béreket. "A gazdaságnak meg kell termelni a béremelést", mondta a kormányfő.

Gaskó István főleg azokat a pontokat sorolta, amelyekkel problémáik vannak. A jövő évre minimális béremelést szeretnének, de a minimálbér esetében valamivel nagyobb mértékűt. Szeretnék elérni, hogy a sztrájktörvény ne korlátozza a sztrájkjogot, és a köztulajdonban álló vállalatoknál dolgozók jogait ne szűkítsék diszkriminatív módon. Küzdenek azért is hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók is kapjanak kollektív védelmet, esetükben ugyanis január 1-től  minimálisra szűkültek a szakszervezetek jogosítványai. Ebben a kérdésben tárgyalások indulnak a kormánnyal, mondta Gaskó.

A kompromisszumos pontokról Orbán azt mondta: átnézik a köztulajdonban álló cégeknél dolgozók jogait, és a bírói gyakorlatban felmerülő problémás sztrájkjogi kérdéseket is áttekintik és ha szükséges orvosolják. Tárgyalások indulnak arról is, milyen átfedések lehetek a szakszervezetek tevékenysége és a közszférában ágazatonként felálló karok között.

A kormányfő azt kérte, hogy az elkövetkező két hónapban az IMF-tárgyalások befejezéséig a szakszervezetek is mondják el, melyek azok a pontok, amelyeket elfogadhatónak tartanak és kérte, hogy támogassák a kormány munkahelyvédelmi akciótervét.

Az Index kérdésére, hogy minek köszönhető a Liga kitüntetett szerepe, illetve hogy a másik öt szakszervezeti tömörüléssel is fog-e hasonló körülmények között találkozni, Orbán azt válaszolta: Gaskó Istvánnal a nehéz időkben együtt szívták a puskaport és szeret olyan szakszervezeti vezetőkkel tárgyalni, akikről tudja, hogy nem egy párt vagy valamilyen külföldi érdek zsoldjában állnak. Az tudható, hogy Orbán októberben a jobboldali és keresztény kötődésű Munkástanácsok vezetőjével is találkozik, a többi nagy szakszervezettel való találkozó viszont nincs a programjában.