Nem indul eljárás a 2006 őszi honvédségi fegyverátadás ügyében

2012.09.12. 06:57

Nem alkalmasak bűncselekmény törvényi tényállásának megállapítására azok a jogsértések, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium vizsgálata tárt fel a 2006-os tüntetések idején a rendőrségnek átadott fegyverekkel kapcsolatban, mondta Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek.

Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban azért rendelt el vizsgálatot az ügyben, mert gyanúja szerint a 2006-os tömegoszlatások idején jogszerűtlenül adtak át gránátvetőket és könnygázgránátokat a rendőrségnek a honvédség készleteiből.

A miniszter májusban alkotmányellenesnek és jogsértőnek nevezte, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek, az erről szóló jelentést megküldték az ügyészségnek. Azt mondta, hogy 2006-ban Szekeres Imre akkori szocialista miniszter és Havril András akkori vezérkari főnök szóbeli utasítása alapján adták át az eszközöket a rendőrségnek. A könnygázgránátok, gránátvetők közül 106 gránát végül nem került vissza a honvédség raktárába; ezeket valószínűleg a rendőrök felhasználták.