Három és fél év börtönre ítélték az NNI volt régiós vezetőjét

2012.09.13. 12:27
Három és fél év börtönre ítélte nem jogerősen az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt dél-dunántúli régiós vezetőjét csütörtökön a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa.

A pécsi székhelyű irodát vezető, állásából 2011 januárjában felfüggesztett Váradi Csaba rendőr alezredest folytatólagosan elkövetett jogosulatlan titkos információgyűjtéssel, hivatalos személy általi közokirat-hamisítással, tizenöt rendbeli hivatali visszaéléssel, folytatólagos elöljárói hatalommal visszaéléssel, szolgálati visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és kétrendbeli kábítószerrel visszaéléssel vádolta meg a nyomozást minősített eljárás keretében lefolytató Kaposvári Katonai Ügyészség.

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa elsőfokon Váradi Csabát minden vádpontban bűnösnek találta. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsához.

Az ügy iratait 30 évre titkosították. Az ítélet indoklását Ifkovics Béla ezredes, tanácsvezető bíró zárt ülésen ismertette.

Az egykori régiós vezető szolgálati viszonyát - fegyelmi eljárás megindítása és büntetőfeljelentés megtétele mellett - az NNI igazgatója 2011 januárjában függesztette fel.

A Kaposvári Katonai Ügyészség a kétszer meghosszabbított nyomozás során az alezredest először 2011 júliusában hallgatta ki gyanúsítottként, aki az ügyészség akkori tájékoztatása szerint ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. A nyomozást 2011 novemberében vádemeléssel zárta le a nyomozóhatóság. A zárt körben lefolytatott tárgyalássorozat ez év februárjában kezdődött. Az ügyben 20 tanút hallgatott meg a bíróság.