Nem kapnak hitelt a városok

2012.09.15. 08:19

A bankok úgy döntöttek, hogy a meglévő folyószámlahiteleket ugyan nem számolják fel, de újabb pénzt már nem helyeznek ki a hazai önkormányzatokhoz. Ha nem lesz pénz, jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll – nyilatkozta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Népszabadság szombati számában.

Kósa szerint az önkormányzati portfólióval rendelkező pénzintézetektől újabban hiába kérnek hitelt az önkormányzatok, a bankok leálltak a hitelezéssel. Az új önkormányzati törvény értelmében ugyanis a települési önkormányzatok 2013. január elsejétől nem igényelhetnek folyószámlahitelt. A polgármester szerint ebben a döntésben volt logika, mert a kormány korábban azzal számolt, hogy ha az önkormányzatoknak megszűnik az iskolafenntartó szerepük, jóval kevesebb kiadásuk lesz.

Magyarországon öt bank foglalkozik önkormányzati hitelezéssel. Kósa úgy tudja, mindegyik bank úgy döntött, hogy a meglévő hiteleket nem számolja fel, de újabb pénzt már nem helyez ki.

A politikus szerint az önkormányzati folyószámlahitel megszűnése leginkább a közepes méretű városokat sújtja, mert a nagy vagyonnal és jelentősebb adóbevételekkel rendelkező nagyvárosok – mint Győr, Székesfehérvár, Debrecen vagy Szeged – képesek lesznek megőrizni a likviditásukat. A Megyei Jogú Városok Szövetségében folyik annak a javaslatnak a kidolgozása, amelyet a probléma megoldására hamarosan letesznek a kormány elé.