Íjászok lövik a vaddisznókat a Balatonon

2012.09.16. 10:55 Módosítva: 2012.09.16. 13:23
A nyáron két alkalommal is nagy riadalmat okozott, amikor a strandolók között próbálták becserkészni a partra tévedt vaddisznókat.

Az elmúlt évtizedekben a Balaton-felvidéken rengeteg elhanyagolt szőlő, zártkert és mezőgazdasági terület vált kiváló búvóhellyé a vaddisznók számára. A víz közelsége és a jó életfeltételek miatt a vadállomány egy része lejjebb költözött a Balaton-part sávjába, ahol tetemes károkat okoz - írja a Hajnal-tájban adása alapján a hirado.hu.

Belterületen ritkán, de előfordul károkozás, a zárt kertekben azonban gyakoriak az ilyen esetek. A vaddisznók által felkeresett külterületek nem elhagyottak, lakott pincék környékéről, lovardákról, illetve túrázók által sűrűn látogatott helyekről van szó - mondta a Kossuth Rádiónak adott interjúban Szekrényes Tamás, a Balatonfüred és környéke Földtulajdonosi Közösség közös képviselője.

Szekrényes szerint az állatok ellen a vadászok bevetése nem mindenhol kívánatos, mert túl közel vannak a lakott helyekhez, és az emberi élet védelme a legfontosabb. Hiába szabad a fegyverviselési törvény szerint a belterületek határától háromszáz méteren kívül már vadászni, nem biztos, hogy ezt felelősséggel meg lehet tenni. Ezért okoz problémát a vadállomány gyérítése a Balaton-felvidék egyes részein.

A vadászati szakhatóság az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közel tízezer vaddisznó kilövését írta elő Veszprém megyében. A tervet ugyan teljesítik a vadászok, csak éppen a zavart okozó egyedek vagy csordák felszámolása nehézkes.

Hárshegyi Márk, a Veszprém megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályvezetője a Hajnal-tájban elmondta, próbálnak megoldást találni a vadászokkal és a földtulajdonosokkal, ennek eredménye volt a szigligeti és révfülöpi vaddisznó-befogás. Ez a módszer némely helyen, ahol a terep adottságai lehetővé teszik, jól működik.

A sűrű nádasok környékén azonban íjászokat kellett bevetni, ott sem a befogás, sem a lőfegyveres vadászat nem oldható meg. Utóbbi nehéz és veszélyes is lenne az alig átlátható terepen, különösen a víz irányába célozva, ahol emberek tartózkodhatnak. Az íjászok azonban úgy tűnik, megbirkóznak a feladattal, az utóbbi három-négy hétben már öt vaddisznót elejtettek – mondta a szakember.