45 tonna távol-keleti élelmiszert foglaltak le

2012.09.17. 10:43

4,5 mázsa élelmiszeripari termék megsemmisítését, és közel 45 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el a hatóságok egy távol-keleti élelmiszer kiskereskedelmi egységben, és ugyanennek a cégnek a nagykereskedelmi telephelyén egy ellenőrzés során – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A NÉBIH munkatársai a Nemzeti- Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóság járőreivel közösen ellenőrizte szeptember 14-én a két budapesti boltot. Az üzletben 4,5 mázsa ismeretlen eredetű, lejárt halat, kagylót, tenger gyümölcseit, illetve jelölés nélküli tésztát, savanyúságot foglaltak le. Ezeket hétfőn megsemmisítik.

Forgalmi korlátozások

Emellett az üzletben további, közel 5 tonna, magyar jelöléssel nem rendelkező élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el az áruk eredetének igazolásáig, illetve a magyar nyelvű jelölés elhelyezéséig. A cég nagykereskedelmi telephelyén tartott ellenőrzésnél a fagyasztó kamrákban 25 tonna állati eredetű és növényi élelmiszer forgalmazását korlátozták, a termékek részletes vizsgálata még folyamatban van.

A további raktárakban megközelítőleg 15 tonna száraztészta, növényi olajok, szárított termékek, édesipari termékek kerültek hatósági zár alá. A helyszínen élelmiszer-hamisításra utaló, átcsomagoláshoz használt eszközöket is lefoglaltak, egyebek közt denaturált szeszt, etiketteket, csomagolóanyagokat.

A hatóságok szerint feltételezhető, hogy a fenti telephelyekről az élelmiszerek az országban üzemelő távol-keleti vendéglátóhelyekre kerültek. A vállalkozó milliós nagyságrendű bírságra számíthat.