Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

4000 forintért adták a tízezrest, lebuktak

2012.09.22. 10:57 Módosítva: 2012.09.22. 11:32

Lezárta a nyomozást a rendőrség egy nagyszabású pénzhamisítási ügyben. Három férfi a gyanú szerint több tízmillió forintnyi hamis tízezrest gyártott, de diplomákat, nyelvvizsga-bizonyítványokat és egyéb okiratokat is készítettek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton.

Garamvölgyi László felidézte: még 2009 végén, közvetlenül az ünnepek előtt kapott információt a rendőrség arról, hogy az ország több pontján hamis tízezer forintossal fizettek. A nagy számban forgalomba került hamis bankjegyek igen jó minőségűek voltak, alkalmasak voltak az emberek megtévesztésére.

A Nemzeti Nyomozó Iroda csaknem egy éven át tartó nyomozása eredményeként 2010. október 13-án Budapesten elfogtak három magyar állampolgárt, akik alaposan gyanúsíthatók a pénzhamisítással. A házkutatások során bizonyítékok kerültek elő, és az is kiderült, hogy a gyanúsítottak „igen magas szinten foglalkoztak okiratok hamisításával is”.

A hamis bankjegyeket az egyik gyanúsított Pest megyei házában, nyomdatechnikai úton állították elő. A nyomozók megtalálták a hamisításhoz használt eszközöket, nyomdai gépeket, és a gyártáshoz előkészített A4-es papírlapokat, amelyek már tartalmazták a tízezer forintos bankjegy vízjel- és biztonságiszál-imitációját is.

A három gyanúsított összesen 3685 darab, vagyis mintegy 37 millió forint értékű hamis tízezer forintost állított elő, ezeket a Magyar Nemzeti Bank már kivonta a forgalomból, így hamis tízezres bankjegy nincs forgalomban.

Az ORFK szóvivője azt is elmondta: a három pénzhamisító hat terjesztővel állt kapcsolatban, akiknek 3500-4000 forintért adták a hamis tízezreseket, és akik 1500-2500 forintos felárral adták azokat tovább ismeretlen személyeknek, akik már a hamis pénzzel vásároltak. Az ország minden területén terjesztették a hamis pénzt, de főként a nyári szezonban a Balaton környékén, illetve Budapesten és Pest megyében.

A három férfi nemcsak hamis bankjegyeket, hanem hamis nyelvvizsga-bizonyítványokat, érettségi bizonyítványokat, valamint diplomákat is készített. A nyomozás során az NNI megtalált tíz embert, aki ilyen okiratokat vásárolt és azokat felhasználta.

A három hamisító változó árakon árulta a hamisított okiratokat, volt, akitől húszezer forintot kértek egy hamis angol nyelvvizsga-bizonyítványért, de akadt olyan is, akitől egy mérnöki diplomáért négyszázezer forintot. Egy vendéglátó-ipari hamis oklevélért szintén több százezer forintot is elkértek. A házkutatás során a rendőrség lefoglalt ötven hamis, kiváló minőségű közokiratot is, amelyeket a hamisítók már nem tudtak eladni.

A rendőrség valamennyi gyanúsítottal szemben – így a három pénz- és közokirat-hamisító, a hat díler és a hamis közokiratot felhasználó tíz személy ellen – lezárta a bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozást, és a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Budakörnyéki Ügyészségnek. Már csak egy, hamis pénzt előállító férfi van előzetes letartóztatásban, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

Magyarországon eddig még soha nem állítottak elő és hoztak forgalomba ilyen mennyiségű hamis pénzt, és ilyen professzionalista hamisítási módszerrel sem találkoztak még a nyomozók. A magyar bankjegyek hamisítása egyáltalán nem jellemző, évente mindössze két-három eset fordul elő, és az elkövetők általában csak fénymásolással próbálnak hamis, tízezresnél kisebb címletű bakjegyeket előállítani, illetve forgalomba hozni, de azzal már a felhasználás pillanatában lebuknak.