Délceg őrök vigyáznak majd a parlamentre

2012.09.24. 11:36

Készül a Belügyminisztérium a 349 fős házőrség januári felállására. A kormány.hu-n hétfőn közzétettek egy rendelettervezetet az Országgyűlési Őrség hivatásos állományát érintő humánigazgatási tárgyú szabályokról. A dokumentum, amely a fejléce szerint csak munkaanyag, és nem tekinthető a minisztérium hivatalos álláspontjának, olyan témákkal foglalkozik többek között, mint a munkáltatói jogkörök, az összeférhetetlenség, a fegyelmi eljárás, a képzettségi és alkalmassági követelmények.

A tervezet szerint a házőrség tagjaitól testmagasságban többet követelnének meg, mint más rendvédelmi dolgozóktól. "Az Országgyűlési Őrségnél az objektumvédelmi feladatok ellátására rendszeresített szolgálati beosztások esetében az egészségi alkalmassági vizsgálatoknál férfiak esetében minimum 180 cm, nők esetében minimum 170 cm testmagasság a megkövetelt" - áll a tervezetben. A rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjaira ennél jóval kevésbé szigorú előírás vonatkozik. Az alkalmasságukról szóló 2009-es kormányrendelet férfiaknál minimum 165, nőknél minimum 160 centit ír elő.

A házőrségről szóló rendelet a tervek szerint január 1-jén lépne hatályba, azon a napon, amikor feláll a házőrség. A testmagasságról szóló rész azonban kivétel, az csak 2013. március 1-jén lépne életbe. Ez azt jelenti, hogy akiket február 28-ig vesznek fel az Országgyűlési Őrség állományába, azoknak nem kell megfelelniük a 180, illetve 170 centis kritériumnak se a felvételük idején, se később. A feltételt csak azoknak kell teljesíteniük majd, akiket március 1-je után vesznek fel a házőrségbe.