A külügy már nem tesz semmit Jerevánért

2012.09.26. 19:45

A magyar külügyminiszter levélben jelezte, hogy Budapest abban érdekelt, hogy álljon helyre a diplomáciai kapcsolat Magyarország és Örményörszág között. Az örmény külügyminisztérium viszont gyakorlati lépésekre vár Budapesttől, hogy a viszony rendeződhessen. Válaszul a magyar külügy sajtófőosztályának vezetője felsorolta az eddigi magyar lépéseket, majd közölte: "ezen túlmenően olyan sok mindent nem tudunk tenni". Előfeltételeket Magyarország nem fogad el.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, aki egy baltával megölt egy örmény katonát 2004-ben Budapesten. Safarov Magyarországon életfogytiglani börtönt kapott, ám hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Magyarország jegyzékben jelezte Azerbajdzsánnak, hogy elfogadhatatlannak tartja a tiszt szabadlábra helyezését. A magyar kormány állította, hogy abban a hitben voltak, hogy a tisztnek otthon is le kell ülnie a büntetését.

A Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője, Kaleta Gábor emlékeztetett: Budapest a kezdetektől fogva kifejtette, hogy az azeri tiszt átadása nem Örményország ellen irányult, "egy nemzetközi jogi kérdést a nemzetközi jog előírásainak megfelelően rendeztünk".

Elmondta, Magyarország kifejezte, hogy mély tisztelettel tekint a keresztény Örményországra. Hozzátette, hogy "különösen fontos számunkra a Magyarországon évszázadok óta élő örmény kisebbség". Kitért arra, hogy Martonyi János találkozott az Országos Örmény Önkormányzat vezetőivel, amivel kapcsolatban megjegyezte, "fontos elmondani, hogy a magyarországi örmény kisebbségre a jövőben is számítunk a helyzet megoldásában".