A Vajdaságban fogták el a szökött gyilkost

2012.09.30. 16:10
Az élettársa lakásában találták meg a rendőrök azt a 47 éves elítéltet, aki jutalomból pár órára eltávozást kapott szombaton, de nem ment vissza a börtönbe. A férfi, aki 2006-ban megfojtott valakit, majd egy markológéppel tüntette el a holttestet, korábban is volt már jutalomból kimaradáson, de akkor nem volt probléma.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határ menti partnerével, a Szabadkai Rendőrségi Igazgatósággal informális nemzetközi együttműködés keretében vasárnap 14:50-kor Bácska-Topolyán elfogta a 47 éves, gyilkosság miatt elítélt Bakony Róbertet, aki szombaton néhány órás engedélyezett eltávozása után nem tért vissza a szegedi büntetés-végrehajtási intézetbe, írja a police.hu. A közlemény példaértékűnek nevezi az együttműködést.

A közlemény szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a jelzés után fogolyszökés miatt bocsátott ki országos elfogatóparancsot a férfi ellen, majd azonnal felvette a kapcsolatot a szomszédos országok rendőri szerveivel, így a Szabadkai Rendőrségi Igazgatósággal is. A szerbiai rendőrök a megkeresés után ellenőrizték a férfi élettársának lakását, ahol elfogták a körözött férfit.

A rendőrség vasárnap dél körül tetté közzé a honlapján, hogy országos elfogatóparancsot bocsátottak ki Bakony Róbert ellen. Beszámoltak arról is, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság fogolyszökés vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

Tíz évre ítélték

Bakony Róbert (47)
Bakony Róbert (47)
Fotó: Csongrád MRFK Sajtó / Police.hu

Úgy tudjuk, a rendőrség által keresett, majd megtalált férfi az a B. Róbert, akit egy 2006-ban, Zalaegerszegen elkövetett gyilkosság miatt ítélték el. A Zalai Hírlapnak a vádemelési javaslatról beszámoló, 2007-es cikke szerint B. Róbert bántalmazta, majd megfojtotta az 53 éves Sz. Tibort. A cikk szerint a holttestet úgy tüntette el egy munkatársa segítségével, hogy a halott férfit egy markológép kanalába fektették, földet szórtak rá, majd egy erdős területen elásták a géppel. Amikor a rendőrök egy terhelő tanúvallomás után elfogták, megtört, és vallomást tett, így került elő a holttest.

Bakony Róbertet 2009 márciusában ítélte jogerősen tíz év börtönbüntetésre a Győri Ítélőtábla. A gyilkosság előzménye az volt, hogy a későbbi áldozat feljelentette Bakony Róbertet egy rakodógép ellopása miatt. Bakonynak ekkor még nem járt le a próbaideje, és félt attól, hogy le kell tölteni az ügyek halmozódása miatt a rá korábban kirótt felfüggesztett szabadságvesztést. Az áldozat felismerte a férfi szorongatott helyzetéből kínálkozó lehetőséget, visszavonta a feljelentését, és hivatalosan azt nyilatkozta, hogy az ominózus gépet a vállalkozó megvette tőle. Ugyanakkor elkezdte zaklatni, többször pénzt kért tőle, és azzal fenyegette, hogy nyilatkozatát bármikor visszavonhatja.

Eddig mindig visszament

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetője, Szalai Tímea vasárnap délután közölte, hogy az elítélt jutalomból kapott eltávozást, és a nagyfai objektumot csoportos kimaradásra hagyhatta el. Amikor határidőre nem tért vissza, az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt azonnal feljelentést tett. A BVOP közleménye szerint a férfi több mint öt éve van az intézetben, börtön fokozatban tölti büntetését, kettes, azaz a második legenyhébb biztonsági besorolással. Folyamatosan dolgozott, csaknem húsz alkalommal kapott már jutalmat. Korábban háromszor volt jutalomból kimaradáson, és eddig mindig visszatért a börtönbe.

A Jobbik az eset után közleményt adott ki. Vizsgálatot követelnek a belügyminisztertől és a büntetés-végrehajtás országos vezetőitől a szökés körülményeiről, valamint közlik, hogy már a jövő héten jogszabály-módosítási javaslatot nyújtanak be az országgyűlésnek. Azt akarják törvénybe foglalni, hogy jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - főként életellenes bűncselekmények elkövetői - "büntetésük időtartama alatt egy másodpercet se tölthessenek a börtön falain kívül".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport