Orbán felszámolná az energiafüggőséget

2012.10.04. 14:28
Az energiafüggőség felszámolásának és a munkahelyteremtésnek a fontosságában is egyetértett egymással csütörtöki budapesti megbeszélésén Orbán Viktor kormányfő és William Hague brit külügyminiszter – közölte a találkozóról beszámoló Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elmondta: a felek egyetértettek abban, hogy az energiabiztonság megteremtése rendkívül fontos stratégiai érdek, és minden olyan lépést támogatnak, amely az energiafüggőség felszámolását eredményezi. Mindketten úgy vélték, hogy az Európa előtt álló gazdasági kihívások kezelése közben kiemelt figyelmet kell fordítani a munkahelyteremtésre.

A találkozó résztvevői – magyar részről a kormányfő és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, brit oldalról pedig a külügyminiszter és kísérete – megbeszélést folytattak az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről is, valamint szóba került, hogy a kohéziós politikának a felzárkóztatási funkcióját kell megszilárdítani – ismertette a sajtófőnök.

Az Országházban tartott tárgyalásról szólva a brit külügyminiszter korábban – a magyar partnerével, Martonyi Jánossal tartott közös sajtótájékoztatóján – azt mondta: "nagyon erősek, nagyon jók" a brit-magyar kapcsolatok.

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen szó volt az euróövezet válságáról és az EU következő hétéves költségvetéséről. Beszéltek továbbá arról, hogy energiaügyekben szorosabb és hatékonyabb együttműködésre van szükség az európai országok között – erősítette meg William Hague, aki ezt megelőzően, délelőtt felszólalt a Budapesten megrendezett kétnapos kibertér-konferencia megnyitóján.