Térkép készül a magyar leszakadásról

2012.10.05. 16:31
Négykarú polip okozza az ország problémáit, aminek ráadásul semmi köze a maffiához. A Védegylet és az Egymillióan a Sajtószabadságért tagjai létrehoznák az asztalt, amit verni lehet, ha az állampolgár nem elégedett az állami intézmények működésével.

Alapvetően négy tényező járul hozzá az ország lemaradásához -  a politika nemzetközi összehasonlításban is szélsőséges szekértábor-logikája, az antidemokratikus kormányzati döntéshozatal, a magas szinten intézményesült politikai korrupció és a legyengített, működésképtelen államigazgatás. Ezt az alapállítása a jelenleg még béta verzióban létező Magyar Polip nevű projektnek, mely a kormányzati modell hibáit kísérli meg feltárni.

Ezek a tényezők minőségileg, szakmailag rossz, elsősorban a pártérdekeket szolgáló döntések sokaságát eredményezik, ami pedig az ország működésképtelenségéhez vezetnek - mondta az Indexnek Boda Zsolt közgazdász, a projekt egyik vezetője. “Mindezek a torz jelenségek ma különösen erősen jellemzik a kormányzati munkát, de jól dokumentálható, hogy az ide vezető út sokkal korábban kezdődött, és az elmúlt tíz-húsz év kialakult politikai gyakorlatának a következménye” - mondja Boda. A Magyar Polipot a Védegylet, az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport és a Heinrich Böll Alapítvány közös konferenciáján mutatták be.

A projekt célja az, hogy diagnózist adjon arról, hogy milyen okokból születtek meg azok a rossz döntések, amelyek miatt tönkrement a gazdaságunk, az aktív korú lakosság jelentős részének nincs munkája, az oktatási rendszerünk képtelen megfelelni az elvárásoknak, az egészségügy csődben van, mondta Boda..

A honlapon sztorikat gyűjtenek az antidemokratikus kormányzás példáiról. Ahogy a szervezők mondják, jelenleg hiányzik az asztal, amit verni lehet, ha valaki elégedetlen az állami intézmények működésével, a Magyar Polip viszont erre is jó lenne.

A projektben részt vevő Bartha Attila közgazdász azt mondtam a térségben egyetlen más országban sem volt arra példa, hogy minden egyes választás előtt a GDP 2 százalékát meghaladó osztogatás folyt volna - amit aztán a választások után megszorításokkal kellett egyensúlyozni. Többek között ez a gazdaságpolitika járult hozzá, hogy Magyarország nem tudott reagálni a világválságra és mára nullára csökkent a gazdasági növekedés.

A projekt részben a márciusi koferencia tapasztalatain alapul, ahol társadalomtudósok, kutatók, aktivisták vizsgálták az ország jelenlegi legsúlyosabb problémáit, azzal az ellenzéki oldalon mostanában ritkán hangoztatott alapállással, hogy 2010-nél sokkal régebbre nyúlnak vissza ezek gyökerei.