Előzetesben a hitközségi vezető támadója

2012.10.07. 14:24

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) vasárnap azt a fiatalembert, aki péntek délután vallási hovatartozása miatt megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti elnökét.

A bíróság egy hónapra rendelte el F. Márk előzetes letartóztatását, miután megalapozottnak találta a Fővárosi Főügyészség indítványát, ami szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelmeztetett. A döntés indoklása szerint - figyelemmel a bűncselekmény súlyára, a büntetési tétel nagyságára és arra, hogy a gyanúsított elrejtőzött a rendőri intézkedés elől - feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől elszökne és elrejtőzne.

Az elsőfokú bíróság szerint a bűnismétlés veszélye abban áll, hogy F. Márk büntetett előéletű, a mostani gyanúsításban szereplő bűncselekmény elkövetésekor felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, valamint több másik büntetőeljárás is folyik ellene. Ezért feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el. Az előzetes letartóztatást elrendelő végzés nem jogerős, de végrehajtható.

Kerényi Andrásra, a Budapesti Zsidó Hitközség 62 éves dél-pesti elnökére péntek délután két fiatalember támadt rá, amikor kijött a XX. kerületi Téglagyár téren található imaházból. Egy 21 éves budapesti fiatalember – vallási hovatartozása miatt – szidalmazta és bántalmazta.

A támadást követően az elkövető és a társaságában lévő 20 éves fiatalember elmenekült a helyszínről. A sértett támadója után futott, közben telefonon folyamatosan tájékoztatta haladási útvonaláról a XX. kerületi rendőrkapitányság ügyeletesét, aki ahhoz az épülethez irányította a járőröket, amelybe a sértett szerint támadói bementek. A házban a járőrök fél 6-körül megtalálták a 21 éves F. Márkot, akiben a sértett felismerte szidalmazóját és bántalmazóját, valamint az ágyneműtartóban elbújt társát, a 20 éves P. Tibort.