Volt uniós bizottsági elnökök lobbiznak Orbánnál Kaltenbachért

2012.10.09. 16:10

A kormány annak ellenére akarja visszahívni az Európa Tanács rasszizmus elleni bizottságának magyar elnökét, Kaltenbach Jenőt, hogy idén márciusban a bizottság tagjai további két évre bizalmat szavaztak neki. A döntés hazai és európai szakmai körökben is megütközést váltott ki, ezért az LMP közleményben szzólította fel a kormányt, bírálja felül döntését.

Az Európa Tanács (ET) egyik független bizottsága az Európai Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottság (ECRI), amely rendszeresen jelentéseket készít a 47 tagállamban e területen tapasztalható helyzetről. Ez év márciusban az Európa Tanács történetében először magyart választottak az ECRI elnökének Kaltenbach Jenő személyében. Az elnököt két évre választják, mely két évvel meghosszabbítható – ahogyan ez eddig minden esetben történt.

Kaltenbach Jenő, volt ombudsman, a terület nemzetközileg elismert szaktekintélye már 16 éve tagja az ECRI-nek, jelenlegi – 5 éves – bizottsági mandátuma az év végén lejár. Mindenki arra számított, hogy a magyar kormány újra jelöli a sikeres és népszerű elnököt és fel sem merült, hogy visszahívják abból a bizottságból, melynek elnökévé éppen most választották meg.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány le szeretné cserélni Kaltenbach Jenőt, az ECRI két korábbi elnöke Orbán Viktornak küldött levélben kérte a döntés felülvizsgálatát. A bizottság tagjai pedig országuk strasbourgi nagyköveteit kérték, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy az általuk megválasztott elnök kitölthesse a mandátumát. Múlt pénteken több civil szervezet – köztük a Helsinki Bizottság, TASZ, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda – közös levélben fordultak az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához az ügyben.